előző lap

Rendkívüli ülésen, mindössze hat képviselő jelenlétében, az MPP és független képviselők távolmaradásával fogadta el a csíkmadarasi önkormányzati képviselő-testület az őszi költségvetés kiegészítést. A kormány bőkezűnek bizonyult községünkkel szemben, hiszen felcsíki viszonylatban Csíkmadaras kapta a legnagyobb összegű leosztást. A pénz jól jön, hiszen a bérek fedezésére illetve a működési költségekre már nem voltak források az utolsó negyedévre.

 

Pénz a házhoz. Jól jött, de nem elég...

Tizenhárom napirendi pontot tárgyalt az önkormányzati képviselő-testület a csütörtök este megtartott rendkívüli ülésén. Ezek közül a legfontosabb a költségvetés kiegészítésről szóló határozattervezet volt.

Szeptember 7-én jelent meg a Hivatalos a 78-as sürgősségi kormányrendelet, amely az idei őszi költségvetés-kiegészítések mértékét is szabályozza. A jogszabályt tanulmányozva kiderült, hogy a Hargita megyei önkormányzatok idén a jövedelemadóból visszaosztott értékekből összességében 1,43 millió lejben részesülnek, míg az általános forgalmi adóból (áfából) visszaosztott pénzekből 39,37 millió lejre számíthatnak. A megyei vidéki települések közül Balánbányának irányoztak elő a legtöbbet a jövedelemadóból visszaosztott értékekből (364 ezer lejt), míg az áfa-visszaosztásból Korondnak jut a legtöbb (1,37 millió lej), a csíkiak közül pedig Tusnádnak (1,09 millió lej).

Jól jött a kiegészítés

Csíkmadaras esetében igencsak hasznosnak bizonyult az őszi költségvetés kiegészítés. Hiszen év elején az állami költségvetési leosztásokból (áfa és jövedelmi adó) mindössze  1,45 millió lejt kapott a település, ez mintegy 40 százalékkal volt kevesebb a tavalyhoz képest. Ez azt eredményezte, hogy az utolsó negyedévre már sem az alkalmazottak fizetésére, sem az intézmény működésére nem lehetett biztosítani a pénzügyi alapokat.

Az említett kormányhatározat szerint ezúttal 785 ezer lej jut a településnek. A testület döntése értelmében az összegből 330 ezer lejt fordítanak az alkalmazottak fizetésére, ebből év végéig biztosítani lehet a béralapból hiányzó összeget. További 328 ezer lejt különítettek el az intézmény működési költségeinek biztosítására.

Beruházásokra ez nem elég

Mint a tanácsülésen elhangzott, a költségvetés kiegészítés jelentős hányadát a bérköltségek, illetve a polgármesteri hivatal működéséhez szükséges összeg biztosítása emészti fel. Fejlesztésre mindössze 126 ezer lejt tudott elkülöníteni az önkormányzat, olyan körülmények között, hogy a folyamatban levő, illetve soron következő beruházások finanszírozására mintegy 700 ezer lejre volna még szükség. A községvezetőség reményét fejezte ki, hogy a novemberben esedékes költségvetés kiegészítés során beruházások finanszírozására is oszt le összegeket a kormány.

Szólj hozzá!