előző lap

Több hektáron tett kárt az a medve, amely szerdára virradólag látogatta meg a Hátsó-mezőn található silókukorica táblákat. Összesen négy gazda termésében tette kárt a vad. Idén ez a harmadik medvekár, amit hivatalosan bejelentenek Csíkmadarason, emellett a nyári hónapokban két pásztort is megtámadott a nagyvad a község közelében.

 

Nem kímélte a parcellákat a medve. Megszaporodhatnak a vadkárok betakarítás előtt

Akad olyan parcella, amelyen a termés közel kétharmadát dézsmálta meg a medve, három esetben pedig körülbelül a terület harmadán rágta át magát a vad. Mint az a szerda délelőtti helyszínelés során kiderült, az érintett terület nagysága meghaladja a két hektárt, a jegyzőkönyvek szerinti kár értéke pedig mintegy 3500 lej. Mindezt feltehetően egy medve okozta egyetlen éjszaka alatt.

Ez a harmadik medve okozta hivatalos vadkár bejelentés idén a községünkben. Áprilisban az Oldalút nevű dűlőben garázdálkodott a medve, ahol egy villanypásztorral védett területen található méhészetben tett jelentős kárt, hét méhkaptárt és tizenegy méhcsaládot tett tönkre. Július végén három juhot ölt meg a nagyvad a Nagyrét nevű dűlőben, a bejelentést tevő gazda végül elállt kártérítési igényétől.

Ugyanakkor július elején két pásztor juhokat legeltetett Csíkmadarastól körülbelül nyolc kilométerre, amikor egy medve megtámadta a nyájat. A juhászok megkísérelték elűzni a nagyvadat, a medve azonban rájuk támadt, és több helyen megharapta őket. A pásztorokat a juhászkutyák mentették meg. Az idén medvetámadások miatt a megyében kórházba került személyek száma eléri a tízet.

Minden esetben jelentsük a vadkárt

Ismételten felhívjuk a gazdák figyelmét, rendkívül fontos, hogy írásban is tegyenek bejelentést a községházán a vadkárról. A törvényes előírások értelmében ezt 24 órán belül meg kell tenni. Az is lényegbevágó, hogy amíg a kár nincs dokumentálva, addig ne állítsák helyre, illetve a helyszínt ne takarítsák fel.

A kárfelmérő bizottság összehívása és a további ügyintézés az a polgármesteri hivatal hatásköre. Vaddisznók, őzek, szarvasok okozta kárt annak a vadászegyesületnek kell megtérítenie, amelynek a területén a kár keletkezett. A szigorúan védett fajok esetében (medve, farkas, hiúz) a Környezetvédelmi Minisztérium téríti meg a károkat. A kifizetések azonban elég nehézkesen történnek meg.

Szólj hozzá!