előző lap

Egyedi kezdeményezésnek számít térségszinten a községvezetőség azon terve, hogy lakóparkot létesítsen Csíkmadarason. A településen amúgy is elindult egy déli irányú terjeszkedés, így nem meglepő, hogy az új lakópark helyszínének a sósmezei terület egy részét jelölnék ki.

 

A lakópark létesítésével kapcsolatosan Bíró László polgármester kifejtette, problémát jelent a községben, hogy nagyon kevés az olyan belső terület, amelyre építkezni lehet. „A községnek elindult egyfajta terjeszkedése déli irányba. Ezzel együtt olyan helyet keresnek a fiatalok, ahol már eleve ki van alakítva az ingatlan létesítéshez szükséges infrastruktúra” – fogalmazott a polgármester. Hozzátette, több külföldön dolgozó fiatal is jelezte, szeretnének hazatérni és telket vásárolni építkezés céljából. „Erre az igényre is szeretnénk válaszolni a szóban forgó elképzeléssel. Nem mellékes abbeli szándékunk sem, hogy gyarapítsuk a község lakosságát” – magyarázta az elöljáró.

És akkor néhány konkrétum…

Az eddigi tervek szerint a lakópark mintegy 3,5 hektáron terülne el Csíkmadaras sósmezei részén. A kiszemelt területet 8, 10 illetve 12 áras területekre parcelláznák, ezeken egyenként 100 négyzetméteres alapterületű ház kaphatna helyet egy közös modell alapján. A lakóparkban 6344 négyzetméteren járdák és utak létesülnének, 2296 négyzetméteren pedig zöldövezet, utóbbi a kijelölt terület közepén helyezkedne el, és egy játszótérnek is otthont adna. Az alapinfrastruktúra (víz- és szennyvízhálózat) az Európai Unió által finanszírozott Környezetvédelmi Operatív Program (POIM) legújabb kiírása keretében épülne ki, míg a villamosenergia-ellátást helyi forrásokból oldaná meg az önkormányzat. Lényeges információ, hogy az elképzelések szerint a lakópark létesítésére kiszemelt földterületek a jelenlegi tulajdonosok kezében maradnának, a majdani építkezőknek tőlük kell majd felvásárolniuk azokat. Az sem mellékes, hogy a felsorolt infrastrukturális fejlesztéssel a területek értéke jelentősen növekedne.

Szólj hozzá!