előző lap

Egyeztetésre hívja a község lakosságát Csíkmadaras Polgármesteri Hivatala. A szombaton délelőtt 10 órára tervezett lakossági fórum témája nem egyszerű: a beerdősödött kaszálók beazonosítása.

 

A beerdősödött kaszálók beazonosításáról fog szólni a lakossági fórum. (A fotó illusztráció)

A birtokba helyezés egyik legnagyobb akadálya községben,  hogy nem sikerült beazonosítani mintegy 1000 hektárnyi területet, amelyet zömében az erdészeti alapba bele nem foglalt beerdősödött kaszálók tesznek ki.

Bíró László polgármester szerint 2008-2009 között volt egy próbálkozás a szóban forgó területek tisztázására, felemás sikerrel. A községvezető kiemelte, most újra elérkezett az idő, hogy a polgármesteri hivatal nekifusson a témának. Hiszen jövő évtől már élesben kell használni az Országos Mezőgazdasági Nyilvántartási Rendszert (RAN), amelynek létrehozását az Országos Kataszteri Hivatal kezdeményezte egy uniós pályázat keretében. „Az elektronikus adatbázis révén teljesen átláthatóvá válik, hogy az adminisztratív területünkön melyek azok a földterületek, amelyekre igény volt letéve, illetve, hogy adót is fizetnek-e a lakók ezek után” – magyarázta az elöljáró. Kiemelte, azokban az esetekben, ha a területek nincsenek beazonosítva, visszakérés sincsen rájuk vonatkozóan, illetve adót sem fizetnek, akkor a tulajdonba helyezést nem lehet érvényesíteni.

„Elérkeztünk a 24-ik órába, amikor ezt még rendbe lehet tenni. Immár rendelkezünk azokkal a technikai feltételekkel, amelyekkel a végére tudnánk járni a történetnek” – nyomatékosított a községvezető. A polgármesteri hivatalnak ugyanis a tulajdonába kerültek azok a légi felvételek, amelyeket még az ötvenes évek során készítettek a település adminisztratív területéről. Ezeket sikerült digitalizálni és rávetíteni a jelenlegi térképekre. Ennek az adatbázisnak az ismertetése lesz a lakossági fórum kiinduló pontja, melynek során a szóban forgó kaszálós területek beazonosítása lehetőségeit ismertetik az illetékesek. Természetesen a lakosság segítségét is kérik ebben a folyamatban, az érdeklődők első lépésként a lakossági fórumon való részvétellel, és az azon megfogalmazott ötleteikkel, meglátásaikkal vehetik ki részüket a folyamatból.

A szombaton, december 9-én délelőtt 10 órakor kezdődő találkozó helyszíne a csíkmadarasi kultúrotthon. 

Szólj hozzá!