előző lap

Terepszemlét tartott a községvezetőség, az aszfaltozási munkálatokat vették szemügyre. Bíró László polgármester kiemelte, időtálló beruházás készül, amelynek során a lakosság részéről felmerülő igényekre is szeretnének válaszolni. Döntés született például arra, hogy a kibetonozott sáncokat lefedik az erre indokolt szakaszokon, ez által is könnyítve a gépkocsik közlekedését. Ez a munkálat viszont nem része az aszfaltozásos projektnek, más forrásból kell biztosítani rá a pénzkeretet.

 

Bíró László polgármester és Blága Béni községi jegyző a terepszemlén. A sáncok lefedésével növelnék a járható útfelületet

Arról már többször beszámoltunk, a tavaly elkezdődött útrehabilitációs munkálatok során a Felső- és Alsóköves utcákban, illetve Papsárán és a Hídvég utcában nagyrészt elvégezték a szükséges teendőket. A Köves utcában még az aszfaltcsík leterítése van hátra, illetve vannak olyan útszakaszok az említett falurészeken, ahol még a vízelvezető sáncokat kell kibetonozni.

A továbbiakban aszfaltozni, és esetenként járdát meg sáncot kell építeni a következő utcákban: Falumelyéke, Állomás utca, Külváros, Egervára. Ezekben az utcákban a földalatti infrastruktúra ki van alakítva, a most zajló kivitelezés az utóbbi kettőt érinti, jelenleg a tereprendezést és a sáncok betonozását végzik a munkások, illetve ahol szerepel a tervekben, a járdát is megépítik.

Bíró László polgármester a beruházással kapcsolatban elmondta, a tervezésnél fontos szempont volt, hogy egységes arculatot kapjon a község érintett része. Hiszen ha turizmusfejlesztésről álmodunk, akkor ez szükséges lépés. Ilyen megfontolásból alakították ki a porták bejáratait, amelyekhez jelentős önrészt kellett hozzárendeljen a község. A villany- és kommunikációs vezetékek védőcsövei is földbe kerültek a szóban forgó utcákban, ami felcsíki viszonylatban egyedi megvalósításnak számít. Ez a későbbiekben lehetővé teszi, hogy az érintett falurészek megszabaduljanak a légvezetékektől. Nem mellékesen az aszfaltcsíkot egyik oldalt szegélykővel, másik oldalt pedig a betonsáncokkal zárják le, így biztosított a hosszú távú minőség. „A projekt nem tartalmazza ugyan, de szeretnénk koptatóréteggel is ellátni az aszfaltozott részeket. Ezt talán jövő évben el tudjuk végezni, egységes szerkezetet biztosítva újainknak” – magyarázta az elöljáró.

Ahol szükséges, bővítenék az útfelületet

A községvezető elmondta, vannak lakosok a községben, akik méltatlankodnak az aszfaltcsík szélessége miatt. Ezeknek a személyeknek meg kell érteniük, hogy a civilizált és biztonságos közlekedés érdekében a járdák megépítése szükséges volt. Már ahol természetesen az utcák szélessége ezt megengedte. Az időtálló munka érdekében pedig létfontosságú volt a csapadékvíz elvezető sáncok kiépítése is. „Mindenképpen szeretnénk a lakosság igényeinek eleget tenni. Ezért ahol indokolt, szélesítjük az útfelületet” – osztotta meg az elképzelést az elöljáró. Hozzátette, ez olyan formában történhet meg, hogy a kiépített betonsáncokat lefödik. Ezt azonban önerőből kell megoldania a községnek. Egyelőre azt mérik fel, milyen hosszúságban szükséges a betonsáncok lefedése, ez után következhet a költségbecslés.

Szólj hozzá!