előző lap

Gyerekzsivaj, ének- és muzsikaszó töltötte be a csíkmadarasi iskolát és környékét a múlt hét folyamán. A községben zajlott ugyanis immár sokadik alkalommal a Felcsíki Hagyományőrző Gyermektábor.

 

Több mint 160 résztvevője volt a másfél évtizedes hagyománynak örvendő rendezvénynek. Idén is, akár az előző években, a tábor kis résztvevői különböző kézműves mesterségeket próbálhattak ki, számos népdalt tanultak, furulyaórákon vehettek részt.

A táborozók között voltak I–IV. osztályosok, de akadtak köztük nagyobb diákok, valamint óvodások is, akik több székelyföldi településről, Csíkszeredából és környékéről érkeztek. A számok azt mutatják, évről évre egyre többen látogatják a hagyományőrző gyermektábort, egyre nagyobb népszerűségnek örvend a rendezvény.

A szervezők szerint a hagyományok megismertetése az elsődleges célja az egyhetes együttlétnek. Kézműves technikákat gyakoroltak a gyerekek, illetve tánc- és hangszeroktatásra is sor került a hét folyamán.  A kézműves műhelyekben a szervezők például igyekeztek népi kismesterségeket megismertetni a gyerekekkel, illetve olyan kézműves technikák is tanultak, mint nemezelés, hímzés.

Pénteken, a táborozás zárónapján, gálaműsor keretében mutatták be szüleiknek a gyerekek a hét folyamán tanultakat.

Az egyhetes tábort a Csíkmadaras Község Polgármesteri Hivatala és a Csíkmadarasért Egyesület szervezte, a Csíkmadarasi Közbirtokosságnak, Hargita Megye Tanácsának, illetve a Bethlehen Gábor Alapnak a támogatásával.

Szólj hozzá!