előző lap

Több mint 500 ezer eurós beruházásból bővítenék, és egyben újítanák fel a Cinege napközi épületét. Az ezzel kapcsolatos dokumentáció elkészült, már csak a megfelelő pályázati kiírást várják a szakemberek, hogy leadhassák az igénylést. Amennyiben sikerül forrást szerezni a kivitelezésre, legtöbb két év alatt befejeződhetnének a munkálatok.

 

A terveket ismertette Horváth Nándor. Bővülne és új köntöst kapna a Cinege-napközi

 

Az óvoda jelenlegi működési formája nem felel meg a mai elvárásoknak, és törvényekbe foglalt kötelezettségeknek – állapította meg a felújítási terveket kidolgozó Horváth Nándor. A csíkszeredai Horvart Atelier Kft.-D munkatársa nemrég a községházán megtartott bemutatója során kifejtette, a mostani épületben hiányzik egy sor adottság, és vannak olyan megoldások is, amelyeket a mai közegészségügyi normák már nem igazán engednek meg. „Dohos, rossz minőségű levegő fogadott, amikor bejártuk az épületet” – fogalmazott a szakember. Elmondása szerint ez abból adódik, hogy vizenyős a terület, amelyen az épület áll, így a falak nagyon sok nedvességet szívnak magukba. Meglátása szerint, ami még szembetűnő volt, hogy ugyanazon udvarról történik például a kazánház feltöltése tüzelőanyaggal, ahol a gyerekek is játszanak. Ami még nagyon fontos, hogy nincs parkolója a létesítménynek, ezért annak megközelítése balesetveszélyes. „Több mint egy éve készülnek a tervek. Most már fel vagyunk készülve annyira, hogy amint megjelenik a pályázati kiírás, le is tudjuk tenni a dokumentációt” – fogalmazott az építész.

Mint kiderült, az óvoda jelenlegi épülete egy új szárnnyal fog bővülni keleti irányba, amelyben helyet kap az ebédlő. Emellett teljesen átalakítják a konyhát, melynek során a legkorszerűbb gépészetet fogja kapni az ellátó egység. A tervezők hangsúlyt fektettek arra, teljesen legyen elkülönítve az ételt kiadó, illetve a mosatlant bevevő részleg, mindez jelentős belső átalakításokkal is jár. Mindezek mellett szintén minden szükséges felszerelést megkapna az alagsori mosókonyha, amelynek felülete is nőne. Amit még megtudhattunk a bemutató során, hogy a régi épület manzárdja lebontódik, nagy tetőteret alakítanának ki azonban az új épületszárny felett. Természetesen az óvoda régi épülete kívülről teljesen felújítódna, szigetelődne, a falak vízmentesítését megoldanák, illetve kicserélnék az összes nyílászárókat is. Nagyon szigorú tűzvédelmi előírásoknak is meg kell felelni az átépítés során, ennek egyik hozadéka, hogy a mostani épület déli oldalra egy tűzlépcső építését is belefoglalták a tervekbe. Egyébként a kazánház és a konyhai bejáratok is átkerülnek ugyanerre az oldalra.
Ugyancsak fontos részlet, hogy a főút felöli részen bennebb költöztetnék a kerítést, az így felszabadult területen gépkocsi parkolót alakítanának ki.

A felújítás során az óvodai épületegyüttes a jelenlegi 857 négyzetméterről 915 négyzetméterre nőne, ehhez tartózna még 1667 négyzetméternyi zöldövezet, illetve egy legkevesebb 100 négyzetméteres parkoló. A beruházás teljes költsége megközelíti az 580 ezer eurót, ebből 50 ezer euróba kerülnének a konyhai berendezések és egyéb szükséges ipari eszközök.

Szólj hozzá!