előző lap

Még jóformán be sem köszöntött a tavasz, máris megtörtént az első vadak okozta kár Csíkmadarason. Ezúttal az Oldalút nevű dűlőben garázdálkodott a medve, több méhcsaládot és méhkaptárt pusztítva el.

 

Nem kímélte a kaptárokat a mackó. Jelentős kárt okozott

Nem kellett sokat várni községünk területén sem az első vadkár bekövetkeztéig. Az elmúlt hét végén ugyanis az Oldalút nevű dűlőben garázdálkodott a medve, egy dánfalvi lakhelyű gazda méhészetében téve jelentős kárt. Mint kiderült, április 22-én tört be a vad a villanypásztorral védett területre, összesen hét méhkaptárt és tizenegy méhcsaládot tett tönkre. Amint az illetékes szakbizottság által összeállított jegyzőkönyvből is kiderül, az állat által okozott kár megközelíti a 6000 lejt.

A Hargita Megyei Környezetvédelmi Ügynökség statisztikái szerint egyébként ebben az évben Hargita megyében
tizenhét esetben jeleztek vadállatokkal kapcsolatos támadást. Kilencszer farkasok, hat alkalommal medvék, két esetben pedig vaddisznók garázdálkodtak. A vadállatok által okozott károk jelentősek, kilencven juh pusztult el a támadások következtében, továbbá egy tehén és tizenöt méhkaptár esett ezek áldozatául.

Tavaly összesen 176 támadást jelentettek a környezetvédelmi ügynökségnél Hargita megyében, hat személy pedig kórházba került medvetámadás következtében. Csíkmadarason 2016-ban két hivatalos bejelentés érkezett, egy esetben egy másfél éves borjút pusztított el a medve, egy másik alkalommal pedig egy hektárnyi silókukoricásban garázdálkodott a mackó. Szóban több jelzés is érkezett vadak tevékenységéről a termőföldeken, hivatalos bejelentés azonban az említetteken kívül nem történt.

Minden esetben jelentsük a vadkárt

Rendkívül fontos, hogy a vadkárt szenvedett gazdák írásban is tegyenek bejelentést a községházán a történtekről. A törvényes előírások értelmében ezt 24 órán belül meg kell tennie. Az is lényegbevágó, hogy amíg a kár nincs dokumentálva, addig ne állítsák helyre, illetve a helyszínt ne takarítsák fel.

A kárfelmérő bizottság összehívása és a további ügyintézés az a polgármesteri hivatal hatásköre. Vaddisznók, őzek, szarvasok okozta kárt annak a vadászegyesületnek kell megtérítenie, amelynek a területén a kár keletkezett. A szigorúan védett fajok esetében (medve, farkas, hiúz) a Környezetvédelmi Minisztérium téríti meg a károkat. A kifizetések azonban elég nehézkesen történnek meg.

Szólj hozzá!