“Daltól hangos, erdő, mező, berek, merre járunk mi, cserkészek. ” –hangzik el az egyik cserkészdalban. Múlt hónapban is daltól volt hangos az erdő, ugyanis együtt táboroztak a csíkmadarasi és csíkmenasági cserkészek. Összesen 62 cserkész vett részt az augusztus 10-13 között megrendezésre került táborban. 

Tudni kell, hogy a tábort megelőzően a gyerekek heti rendszerességgel járnak cserkész foglalkozásokra, a tábor az egész éves munkának a megkoronázása. Itt mutatják meg, hogy amit egész évben elméletben tanultak, az hogyan is működik a gyakorlatban. Idén mindössze négy napot tartott a tábor, de az a négy nap tartalmasra sikerült. 

Az első nap az építkezésé volt, minden őrs felállította a sátrát, majd körülötte tevékenykedett. Készültek kerítések a sátrak köré, kapuk, cipőtartók stb, minden fából és spárgából. A második napon délelőtt a nagyobbak segítségével hasznos ismereteket szerezhettek a gyerekek, többek között elsősegély nyújtást, csomózást, alakit és népdalokat is tanultak. Délutánra kicsit fárasztóbb, ám annál szórakoztatóbb volt a program, a számháború. Itt mindenki megtanulhatta, hogy nem a győzelem, hanem a részvétel a fontos, és az, hogy mindenki jól érezhesse magát. Harmadik napon volt a sportnap, így egész délelőtt métázott a csapat, délután pedig akadálypálya (rohampálya) volt, amiről mindenki vizesen, sárosan, de mosolyogva jött vissza a táborba. 

Hamar repült az idő, eljött az utolsó nap is, ami idén különleges volt. Délelőtt a táborbontással telt az idő, majd délután nagyon szép szentmisét tartott Hanuleac Tamás cserkész papbácsi, amin már jelen voltak a cserkészek szülei is. A szentmise után pedig elérkezett a várva várt pillanat, amikor a kiscserkész és cserkész jelöltjeink ígéretet, illetve fogadalmat tettek, az a pillanat, amikor megkapták a nyakkendőiket, és hivatalosan is a csapat tagjává váltak. 

Bálint Lajos Lóránt csapatvezető vezette az ígéret- és fogadalomtételt, ahol a gyerekek hallhatták a cserkésztörvényeket, majd fogadalmat tettek a cserkészet melletti elkötelezettségükről. Ezután mindenkinek a saját őrsvezetője tette a nyakába a jól megérdemelt nyakkendőt, a kiscserkészeknek kéket, a cserkészeknek zöldet. Ezután mindenki elégedetten válogathatott a rengeteg süteményből, amit a szülők hoztak, kis idő múlva pedig sor került a zárásra. 

A tábor a zászló felvonásával kezdődött, és a levonásával ért véget. Mindenki megölelt mindenkit, búcsúzkodott mindenkitől, és a könnyes szemekből, a hangulatból ítélve elmondható, hogy tetszett a tábor mindenkinek. A tábor célja az volt, hogy még jobban megszerettesse a gyerekekkel a cserkészetet, hogy rengeteg élménnyel térjenek haza, cselekedve tanuljanak, játékosan, korosztálynak megfelelő programokkal, és hogy a megszerzett tudást hasznosítsák a mindennapjaikban is, és ne csak a tábor erejéig, hanem a mindennapokban is cserkészek legyenek. A körülményekhez képest eredményesen zárhatta a cserkészévet a csapat.

Kapcsolódó képek