előző lap

Megbeszélést tartott kedden délelőtt a községvezetőség a helyi tehenes kisgazdákkal és a közbirtokosság képviselőivel. A találkozó egyik fő témája a legalább 250 egyedet számláló hazajáró szarvasmarha csordák helyzete volt.

 

Előszeretettel használják az újonnan épített járdákat a tehenek. Ösvény a csordáknak?

A találkozóra azok a gazdák kaptak meghívást, akik a hazajáró tehéncsordába küldik állataikat. Mint az Bíró László polgármester részéről elhangzott, a községvezetőség jelentős erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy a falufejlesztéssel az itthonmaradás feltételeit megteremtse. Ennek egyik fontos eszköze a helyi földalatti, illetve felszíni infrastruktúra fejlesztése. Az aszfaltozási és járdaépítési munkálatok javában zajlanak, az előjáró szerint ezért fontos lenne, hogy kellőképpen vigyázzunk az új útburkolatra, illetve járdákra. Felvetődött a probléma, miszerint a hazajáró tehéncsorda az új járdákon piszkot hagy maga után, ez pedig jelentősen rondítja a faluképet. A községvezetőség kiemelte, senki nem szeretne a csorda vonulásának betiltásáról beszélni, a problémát viszont kezelni kell. Ehhez kérték a jelenlevők segítségét. A polgármester hozzátette, a jövőben fontos szerepet játszik a település arculata, hiszen turisztikai programokat is szeretne indítani a községvezetőség. A szóban forgó problémát is ehhez igazodva kell kezelni.

Imre Lóránd közbirtokossági elnök elmondta, eddig nem jelentett gondot a kisgazdák által birtokolt tehenek helyzete, a probléma az aszfaltozási munkálatok során merült fel. Az elnök felvállalta, hogy felveszi a kapcsolatot a környező településekkel, arról érdeklődvén, ők hogyan kezelték ezt a helyzetet.

A találkozón résztvevők egyetértettek abban, további egyeztetésekre van szükség ahhoz, hogy mindenki számára elfogadható megoldás szülessen. 

Szólj hozzá!