előző lap

Több mint egy hónap eltelt immár a 2017-es esztendőből, beindult a taposómalom az önkormányzat háza táján is. Az idei év, a tavalyihoz hasonlóan, a nagy infrastrukturális beruházásoknak van szentelve, illetve több pályázat benyújtását is tervezi az önkormányzat. Az idei év beruházási terveit foglalnánk össze, a teljesség igénye nélkül.

 

Az infrastruktúra fejlesztésén lesz a hangsúly idén is

Amint az időjárási körülmények megengedik, folytatódnak a mezei utak felújítási munkálatai. A tavaly kora ősszel elkezdet beruházás során a Dudor mezei utat 6637 méter hosszúságban, a Terelőként ismert útszakaszt pedig 2520 méter hosszúságban újítják fel, melynek során  újraalapozzák és makadám borítással látják el. A nyomvonalon mellékutakra való letérések, átereszek, hidak, illetve esővíz elvezető sáncok is épülnek.

Szintén az időjárás kegyes mivoltától függ, hogy mikor kezdődhetnek el a régóta várt aszfaltozási munkálatok a községben. Az ezzel kapcsolatos kivitelezési szerződést tavaly, október 24-én, a Felcsík Önkormányzati Fejlesztési Társulás csíkkarcfalvi székhelyén írták alá több hónapos közbeszerzési eljárás zárásaként. A közbeszerzési eljárást egyébként ugyanaz a szászrégeni Probicons Kft. nyerte, aki a mezei utak felújítását is végzi. A cégnek, az aláírt szerződés értelmében, 2017. június 30-ig kell elvégeznie a közel négy kilométernyi aszfaltozást, a munkálatok értéke mintegy 2,65 millió lej. A következő utcákba kerül aszfaltcsík: Alsóhídvége, Felsőhídvége, Papsára, Kövesutca, Egervára, Külváros, Falumellyéke, Állomás. Ezen utcákban, az aszfaltcsík mellett, járda és vízelvezető árok is lesz.

Amennyiben zökkenőmentesen zajlik a közbeszerzési eljárás, tavasszal elkezdődhetne az oktatás utáni központ (afterschool) építése, ugyanannak a felcsíki integrált fejlesztési pályázat keretében, amelynek részeként zajlik majd az aszfaltozás is.

A remények szerint elkezdődhet idén a községi parkba tervezett ifjúsági központ építése. A község rendelkezésére áll erre a célra közel 50 ezer lejre építkezési anyag, illetve a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarától adományként kapott  1 millió forint.

Szintén az idei tervek között szerepel a földgáz fővezetékének a kiépítése, valamint a nyomáskezelő állomás megépítése a Dögkert nevű falurészen.

Véglegesíteni kell a fejlesztési stratégiát és a PUG-ot

Tavaly különböző objektív okok miatt nem sikerült véglegesíteni a helyi fejlesztés stratégiát, ennek a folyamatát mindenképpen le szeretné zárni az önkormányzat. Az év eleji lakossági fórumon erről bővebb ismertetést láthatnak majd az érdeklődők. Szintén a végére kell járni az Általános Területrendezési Terv (PUG) aktualizálásának is. Az ezzel kapcsolatos folyamatot ugyebár még tavaly októberben elkezdtük, első szakaszként a beltelkesítési igényeket vártuk a lakosságtól. Ezek elbírálása sajnos jogi akadályokba ütközött, amelyek tisztázása folyamatban van. Amint az ezzel kapcsolatos vitás kérdéseket sikerül rendezni, a beérkezett kéréseket elbírálja az önkormányzat, és közli az érintettekkel. Ezt követően pedig elkezdődhet a PUG tervezet konkrét kidolgozása és véglegesítése.

Amire pályázatot nyújtanánk be

Több pályázati anyag előkészítése is zajlik a nemrég elkezdődött évben. A Csík Leader Egyesülethez lesz benyújtva az új iskola épületének bebútorozására vonatkozó pályázat. Szintén készül a dokumentáció a napközi teljes körű felújítására. Ugyancsak pályázatból szeretné kivitelezni az önkormányzat a már többször említett geo-fúrásokat, illetve a biomassza üzem létrehozást, akárcsak a községi villamos hálózat földbe fektetését is.
 
Az elképzelések között szerepel még az idei munkálatokból kimaradt utcák aszfaltozási tervének elkészítése, illetve a ravatalozó beüvegezése is. 

Szólj hozzá!