előző lap

Csak azért fogalmazódik meg a kérdés, mert egy ártatlan beszélgetésből szűrődött ki, községünkben az a szóbeszéd járja, hogy "Madarason Péter és Pál ünnepekkor elhallgatnak a kakasok". Végül is a szóbeszédnek van valós alapja, hiszen a településünk egyházi, azaz búcsú ünnepe, és egy családi összejövetel kiadós ebédjénenk mi sem a megfelelőbb, mint a szárnyas paprikás. Az sem alaptalan, hogy ebben a kora nyári időszakban az étek alapanyagául a szárnyas állomány, ezen belül a kakas esik áldozatul. Nyilván a  taktika megértéséért  időutazásra van szükség, közösségünk annak az időszakába kell visszajutni, amikor még a család mindennapi betevőjét házilag lehetett megoldani.  Ha volt aminek a "lábát kirúgni ", volt egzisztencia.  Csupán néhány emberöltő időszakot utazok s mit látnak szemeim? Egy közösség buzgó készülődését, hiszen még csak néhány nap és itt van a búcsú. Ünnepi szentmise nélkül nincs ünnep. Ez annyira magától érthetődő, mint a rák havában beköszönő nyári napforduló, vagy ehhez az időszakhoz illő Pálforduló. Nyilván nincs damaszkuszi út, de van  a térségszintű, a találkozásoknak lehetőséget adó vásár, az ünnepi népviseletbe öltözött madarasi tömegkavalkád, a búcsúfia, van szalmakalap, halas bicska, fénkő, tükrös, szívalakú, piros mézespogácsa és még sok más. Kimardnia nem szabad az esti, valamelyik méretesebb csűrközén megszervezett mulatságnak sem. Mintha Nagy Dénes Sándort látnám, ahogyan a "tekenyőt" döngeti  Mezei Lázár hegedűs társaságában. ("rég-e húzzuk Sándor?") Vissztérve a mába: hihetetlen! Ha van, ha nincs búcsú egyre jobban hallgatnak a kakasok. Egyre jobban marad ki mindaz, ami nem is olyan rég még egzisztenciàt biztosító tevékenység volt. De...ha netán, úgy hozza a sors, csakis a háztáji gazdaságunkban megtermelt eledelre szorulunk, saját magunk által felnevelt állományból. Akkor tudjuk meg azt is, hogy a nyár beköszöntekor, többnyire miért a kakasok a főétek meghatározói.
Az időutazásom alkalmával, tán a Hidvég utcában jártam, s ott kérdeztem meg egy nagy családos asszonytól: miért pont a kakasok hallgatnak el Szentpéterkor? Sokáig nem húzta a szót, jött a válasz feltálalva! 
- Ej te fiam! Hát te hol élsz? Hátha a búcsúra levágjuk a süllencet ezzel a sok gyerekkel mi lesz a télen? S ha a borjút vágjuk le, a nagyobbik lakadalmára mi marad? A tyúkot a tojásokért meg kell tartani. Amúgy is a tavasszal tyúkot  ültettem, az őszre kakas még lesz, sőt jövőre is fiatalt vágunk, s az jobban megfő! 
A tanulságos "utazásom" következtetése: csodálatos helyre születtünk, itt minden megadatott ahhoz, hogy teljes életet élhessünk, értékesen tölthessük ki életünket. A Pálfordulót sem hanyagolhatjuk ... nem véletlenül hallgattak el a kakasok.

Kapcsolódó képek