előző lap

Még augusztus elején határozott a kormány arról, hogy visszaadják tíz évre visszamenőleg valamennyi állampolgárnak azokat az összegeket, amelyeket környezetszennyezési illetékként, autóregisztrációs adóként, vagy egyéb hasonló néven létesített illetékként fizettek be az államnak. Most már az ezzel kapcsolatos típuskérés is megjelent a hivatalos közlönyben, így immár hihetünk is a kormány szándékának. A kitöltendő nyomtatványt honlapunkon is megtalálják.

 

2018 augusztus végéig lehet visszaigényelni az autókra befizetett regisztrációs illetékeket

Mint ismeretes, a döntés azt követően született, hogy februárban a kabinet eltörölte a környezetszennyezési illetéket, és ezáltal jelentősen olcsóbbá tette a használt járművek forgalomba helyezését.

Ilyen adó 2007 óta létezett, ezt időnként átnevezték. Először az autóregisztrációs adót vezették be 2007-ben, de azt kifogásolta az Európai Unió az áruk szabad mozgásának korlátozása miatt. Románia 2007-es uniós csatlakozása óta vámmentesen lehet használt autót behozni Nyugatról. Az Európai Bíróság 2011 áprilisban állapította meg, hogy Románia megsérti az európai uniós jogot az autóregisztrációs adóval. Ezt követően csökkentették az adó mértékét, majd 2013-ban átnevezték környezetszennyezési illetéknek.

Az illetéket kérvény benyújtásával lehet visszaigényelni, az ezzel kapcsolatos típuskérést az augusztus 24-én megjelent, 0688-as számú Hivatalos Közlönyben hozták nyilvánosságra a pénzügyminisztérium 1672/2017-es rendeletének részeként .  Mint ebből kiderül, az érintettek a pénzügyi igazgatóságokon tehetik le a kitöltött típuskérést 2018. augusztus 31-ig az abban megnevezett dokumentumokkal együtt. Ezek között van az illeték kifizetését igazoló számla vagy nyugta, valamint az gépkocsi törzskönyve illetve forgalmi engedélye. Fontos tudnivaló, hogy aki már nem rendelkezik az illetéket kifizető nyugtával, igényelheti annak másolatát az autóbeiratásokat végző hivataltól, hiszen a beiratási dossziéhoz mellékelni kellett arról egy példányt.

A szóban forgó típusnyomtatványt honlapunkról is letölthetik ide kattintva, illetve személyesen is kérhetik a községháza titkárságán. 

Szólj hozzá!