előző lap

Gazdafórum keretében mutatkoztak be Csíkmadarason a Székely Gazdaszervezetek Egyesületének munkatársai. A múlt héten pénteken megtartott eseményen jelen volt ifj. Biró Zoltán vidékfejlesztő, Barta Gellért és Gál Attila állatorvosok, László Csongor vidékfejlesztési agrármérnök, valamint Bajkó Aliz élelmiszeripari mérnök. 

 

Az egyesület által közölt beszámolóból kiderül, a fórumot Biró Zoltán nyitotta meg, aki Becze István egyesületi elnök nevében megköszönte a gazdák jelenlétét, bemutatta a jelenlévő falugazdászokat, beszélt a Székely Gazdaszervezetek Egyesületének megalakulásáról, a falugazdász hálózat megszerveződéséről és a falugazdászok által vállalt feladatokról és programokról.

Továbbiakban két rövid szakmai előadás következett. Az elsőben Barta Gellért beszélt a tejtermeléssel, tejkontrollal kapcsolatos támogatásokról, majd Gál Attila ismertette a húsmarhával kapcsolatos támogatásokat és az év elejével bekövetkezett változásokat. A falugazdászok az adott szakterületre vonatkozó információk mellett megosztották a munkájuk során szerzett gyakorlati tapasztalataikat, felhívták a jelenlévők figyelmét a gyakrabban előforduló hiányosságokra és ezek következményeire.

Bíró László, Csíkmadaras polgármestere köszöntötte a falugazdászokat és megköszönte a fórum létrejöttét, beszélt a faluban megvalósult és tervben lévő fontosabb projektekről, hangsúlyozta a közösség érdekére való odafigyelést, a gazdák összefogását, és közös munka fontosságát.

László Csongor vázlatosan ismertette a korábbi, gazdaorientált Pro Economica-s pályazatok fontosabb paramétereit, külön hangsúlyozva, hogy egyelőre nincsen arra vonatkozó információ, hogy a térségre vonatkozó hasonló pályázatok kiírása milyen kritériumokat fog tartalmazni. Ezt követően a jelen lévő falugazdászok válaszoltak a felvetett témákkal kapcsolatban elhangzott kérdésekre.

A gazdák részéről Fazakas Imre, a helyi állattartó egyesület elnöke ismertette, hogy melyek azok a témák amiről szeretnének többet tudni a helyi gazdák, külön kiemelve a takarmányozás kérdését és a farmok kialakításához szükséges információkkal kapcsolatos hiányokat (épületek, ideális gépek, stb.). A falugazdászok ígéretet tettek, hogy lehetőség szerint minél hamarabb megszervezik a fórum folytatását az igényelt témákban.

Szólj hozzá!

Kapcsolódó képek