előző lap

A tavalyhoz képest jóval korábban, már február közepén elfogadta az önkormányzati testület Csíkmadaras költségvetését a 2018-as esztendőre. Mint az a február 19-én megtartott ülésen jóváhagyott számokból kiderül, ebben az évben mintegy 13, 068 millió lejes költségvetéssel számolhat a település, ennek hozzávetőlegesen 60 százaléka beruházásokra fordítódik. A következőkben a költségvetési számadatokból tallózunk, a teljesség igénye nélkül. Az ezzel kapcsolatos teljes anyag hamarosan elérhető lesz honlapunkon is.

 

 A vasúton aluli közvilágítás is megújul a következő időszakban (Archív felvétel)

A település idei tervezett bevétele 13,068 millió lej, ebből 2,50 millió lej a tavalyról megmaradt tartalék. Ez utóbbiról tudni kell, hogy a Zetelaka irányába vezető mezei út felújításának előlegben kapott összegéről van szó. Az állami költségvetési leosztásokból (áfa és jövedelmi adó) 1,45 millió lejt kapott a település, ez mintegy 40 százalékkal kevesebb a tavalyhoz képest. Ebből az összegből 479 ezer lej kizárólag a beteggondozói fizetésekre, illetve oktatásra költhető. Helyi adókból és illetékekből kevéssel több mint 1 millió lejes bevételre számít az önkormányzat.

Beruházásokra fordítható összegek

A kiadások terén a Zetelaka irányába vezető erdei út felújítására 2,84 millió lej van betervezve. Mint ismeretes, ennek a beruházásnak az összköltsége meghaladja a 8 millió lejt.

A Nemzeti Helyi Fejlesztési Program (PNDL) részeként kevéssel több mint 5 millió lej van befogva a költségvetésbe a jelenlegi aszfaltozási munkálatokból kimaradt községi utak felújítására. Szintén az említett program keretében 392 ezer lejes tétel szerepel a vasúton aluli falurész közvilágításának a felújítására, illetve kétmillió lej szerepel az ivóvíz hálózat bővítésére.

A PNDL programokról bővebben

Mint arról már többször beszámoltunk, 834 ezer lejből (az összeg az áfát is tartalmazza) megújul a község vasúton aluli közvilágítása. Az elképzelések szerint 3045 méteren történik a felújítás, és 87 új villanyoszlop elhelyezésével jár. A kormány által biztosított pénzalap 784 877 lej, a község önrésze pedig 50 ezer lej.

Hatmillió lejt fordíthatunk a vízhálózat bővítésére. Ennek során a Kismadaras patakán befogott vizet tereljük a már kiépített vízhálózatba, a rácsatlakozás a kisipari területnél (báza-szerk.megj.) történik. Ugyanakkor közel 15 millió lejből történhet meg a település úthálózatának további rendbetétele. Itt azokról az útszakaszokról van szó, amelyek kimaradtak a Felcsíki Integrált Projekt keretében jelenleg zajló aszfaltozási munkálatokból. A tervek az aszfaltozáson kívül a villanyhálózat földbe helyezését, illetve a közvilágítás felújítását is tartalmazzák az érintett szakaszokon. A kormány által nyújtott támogatás 14,66 millió lej, míg közel 300 ezer lejt tesz ki a község által biztosítandó önrész. Mindhárom pályázatot 2020 végéig kell lebonyolítani.

Egyéb kiadások

Újabb 270 ezer lej fizetődik ki ebben az évben a kisipari terület (báza-szerk.megj.) felvásárlásának következő részleteként. Mint ismeretes, a területet a Comcereal Rt.-től vásárolja meg a község, a 2016 nyarán aláírt adásvételi szerződés értelmében 599 ezer lejért, amit három részletben kell kifizetni. Ugyanakkor az általános területrendezési tervre (PUG) 47 220 ezer lej van elkülönítve, a biomassza üzem megvalósításának folyamatára 21 310 lej van befogva.

Fontos megjegyezni, a költségvetés idén sem tartalmazza a felcsíki integrált fejlesztési program keretében megvalósítandó községi utak aszfaltozását és afterschool építését. Ezt a két projektet ugyanis a Felcsík Kistérségi Társulás bonyolítja le, a közbeszerzés és szerződéskötés is az ő hatáskörük, illetve a kifizetések is.

További költségvetési leosztások

A polgármesteri hivatal működésére hozzávetőlegesen 900 ezer lej jut, ez körülbelül 35 ezer lejjel több mint tavaly. A probléma az, hogy az egész évre szükséges béralap eléri a 910 ezer lejt, és akkor a működési költségekről még nem is beszéltünk.

A Kiss Ferenc Általános Iskola számára 147 500 lej a költségvetési alap. Ez ugyebár idéntől nem tartalmazza a béralapot, hiszen ezt a tanfelügyelőség kezeli. Az önkormányzat egyébként továbbra is biztosítja a tanerők ingázási költségeit 16 ezer lejes határig, illetve 1500 lej értékben ösztöndíjat is folyósít.

A Gyulafehérvári Caritas által végzett beteggondozói tevékenység támogatására idén 38 400 lejt fordít az önkormányzat.

Hitelt is felveszünk idén

A hivatalos eljárás ugyan még folyamatban van, annyi azonban biztos, ahhoz, hogy a Nemzeti Helyi Fejlesztési Program (PNDL) keretében megnyert pályázatokat gyakorlatba lehessen ültetni, az önrész biztosítására 919 680 lej értékű hitel felvételéhez kell folyamodnia az önkormányzatnak. Az eddigi számítások szerint a felvett összegre öt év alatt 78 660 lejes kamatot kell fizetni, a különböző kezelési költségek értéke pedig 2880 lej. Természetesen ezek az összegek a hitelszerződés aláírásának napjáig még módosulhatnak.

Szólj hozzá!