előző lap

Hulladékgazdálkodási tájékoztatási kampányt indít a községháza. Ennek keretében a következő hetekben minden csíkmadarasi lakóst felkeresünk, hulladékgazdálkodási szokásaikról érdeklődve, illetve tájékoztatást is nyújtva arról, mit hogyan kellene tegyünk. A kampány során 240 komposztáló ládát is kiosztunk, hogy milyen kritériumok alapján, azt a hamarosan közöljük a lakossággal.

 

Komposztáló ládát is kiosztunk a csíkmadarasi háztartások egy részének

Magunk és gyermekeink jövője érdekében muszáj változtatnunk hulladékkezelési szokásainkon! Környezetünket úgy tudjuk megvédeni, ha növeljük az újrahasznosított hulladék mennyiségét, ezáltal csökkentve a hulladéklerakókra kerülő szemét mennyiségét! Ami természetesen jelentős hatással van a szemétszállítás díjszabására is. Az sem mellékes, hogy 2017 januárjától a környezetvédelmi minisztérium tonnánkénti 80 lejes illeték kifizetésére kötelezi a hulladékgazdálkodókat a lerakókban tárolt szemét után. Ezt a többletet az önkormányzatokon próbálják behajtani a szolgáltatók, Csíkmadarason is 30 százalékos díjemelést igényelt a szemétszállító RDE Huron. Ezt egyelőre nem hagyta jóvá az önkormányzati testület. Annyi bizonyos, az elszállított szemétmennyiség jelentős csökkenésével a szemétdíjak értéke is csökkenhet. Éppen ezért nem mindegy, mihez kezdünk a háztartásunkban összegyűlt hulladékkal. 


A szelektív hulladékgyűjtés

A háztartásokban különféle termékek és csomagolásaik válnak hulladékká, ezek jó része alkalmas hasznosításra, így különgyűjtésükkel lehetővé tesszük azok ismételt feldolgozását. A legnagyobb mennyiséget az élelmiszerek és a fogyasztási cikkek csomagolóanyagai (papír, műanyag, üveg, fém és italos kartondoboz csomagolás), valamint az újságpapír teszik ki.

Ha mindent szépen szelektálnánk, alig kerülne valami a hulladéklerakóra (szeméttelepre). Sajnos jelenleg azonban a helyzet tótágast áll. Az országos statisztikák szerint a háztartási hulladék több mint 90%-a kerül hulladéklerakóra.

Fontos tudnunk, hogy a szelektív gyűjtés első lépése az egyéni háztartásokban kezdődik. Az a lakós vagy polgár, aki megértette a szelektív gyűjtés értelmét és fontosságát, már otthon a lakásában legalább három vagy négy csoportban gyűjti a keletkezett hulladékot: papír és karton, műanyag és fém, üveg, biodegradábilis.

Községünkben jelenleg 11 gyűjtőszigeten lehet eldobni a műanyag, üveg és fémhulladékokat: a nagyegeri borvíznél, Hídvég utcai borvíz mellett két helyen, volt kicsi iskola mögött, Köves utcai vasúti hídnál, Köves utcában-Váncsa Erzsébetnél, Sándorok utcájában patak mellett, régi pékség előtt, Egervára-Császár Árpáddal szemben, Egervára-Fazakas Dénes előtt, a szederjesi borvíznél.
Mindezek kívül március közepétől a használt ruhaneműk és cipők eldobására is lehetőség van a községháza udvarán kihelyezett Caritas gyűjtőkonténerbe.

Komposztálás

A komposztálás a környezettudatos gondolkodásmód megnyilvánulása. Olyan biológiai folyamat, amely a hulladékok, a melléktermékek szerves anyagait humuszszerű anyaggá alakítja át. A komposztálás nem más, mint irányított „humuszgyártás”. A községben a következő hetekben 240 darab komposztáló ládát osztunk ki a háztartások között. Az elosztási kritériumokról időben tájékoztatjuk a lakosságot.

A házi komposztálás előnyei: csökken az elszállítandó háztartási hulladék mennyisége, megelőzhetjük a kellemetlen szagokat, amit a rothadásnak induló szerves anyagok okoznak, elkerülhetjük a környezetszennyező és egészségtelen avarégetést, növényeink gyorsabban és egészségesebben fejlődhetnek a komposzttal feljavított földben elkerülhetjük a műtrágya és az egyéb, környezetet károsító vegyszerek használatát, a mocsarak rohamosan fogyó tőzege helyett a komposztot virágföldnek is használhatjuk.

Komposztálási alapanyagok: szénben gazdag, lassan bomló „barna” illetve a nitrogénben gazdag, gyorsan bomló „zöld” hulladék.
„Barna” hulladékok: száraz, kemény szerves anyagok (gallyak, száraz levelek vagy növények).
Zöld” hulladékok: friss, lágy és nedvdús anyagok, mint például a frissen vágott fű vagy a gyümölcs- és zöldségmaradékok.

A komposztálóba nem kerülhet olaj- és zsírmaradék, főtt ételmaradék, hús, csont, húsevő állatok alma, veszélyes, magas nehézfémtartalmú anyagok, nagy forgalmú utak mellől sármazó növényi hulladék, impregnált fahulladék, citrusfélék héja, magvas gyomok, a gyomok gyökerei, fertőzött, beteg növények stb.

 

Szólj hozzá!