előző lap

Március elsejétől, szerdától fogadják az egységes mezőgazdasági támogatáskérelmeket a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA) Hargita megyei munkatársai. A korábbi évekhez hasonlóan az ügycsomók összeállításában ezúttal is jelentős segítséget nyújt a polgármesteri hivatal.

 

Az APIA kérése, hogy senki ne hagyja utolsó percre a támogatási dosszié letevését

Haschi András, a megyei APIA igazgatója a Csíkmadarasi Hírlapnak elmondta, nem lesznek jelentősebb változások a kérelmezéssel kapcsolatban a múlt év igénylési időszakához képest. A területalapú támogatások esetében maradtak az eddigi formák: az alaptámogatás mellett kérhető az újraosztott-, a zöldítési- és a fiatal gazdáknak járó támogatás. Szubvencióval segítik a következőkben is a növénytermesztésre alkalmas szántóföldek és a hátrányos helyzetű területek tulajdonosait, de kérhetők az ökológiai gazdálkodási és az agrárkörnyezet-gazdálkodási támogatások is. Igényelhetőek lesznek a tavaly még újdonságként ható, a kisgazdáknak szánt, valamint az őshonos, kihaló félben lévő állatokat tenyésztők által kérhető támogatás.

Az állattenyésztési támogatásokról

Az állattenyésztési támogatások közül továbbra is igényelhető az átmeneti országos kiegészítő támogatás keretében a szarvasmarha utáni, amely legkevesebb három felnőtt állat esetén igényelhető, a három tonnán felüli tejtermelés után kérelmezhető, illetve továbbra is lesz a legkevesebb 50 juh- és 25 kecskeanyaállatra igényelhető juttatás. Továbbá a bivaly-, juh-, kecske-, húsmarha-, fejőstehén- és selyemhernyótartók plusztámogatást is igényelhetnek. A bivalytartó gazdák legtöbb 100 állatra kérhetnek, míg a juhosgazdák 150–600 egyedre, a kecsketartók pedig 50 és 500 közötti állományra. Élhetnek a támogatás adta lehetőséggel a legtöbb 250 húsmarhát tenyésztők és a 10–250 fejőstehénnel rendelkezők is, ez utóbbi szám előfordulhat, hogy módosul. Tánczos Barna ebben a témában tett nyilatkozatai szerint az alsó határ 5 fejőstehén lesz. A módosítás egyelőre még nincs elfogadva.

Először a kisgazdákat várják

Haschi András felhívta a figyelmet, ezúttal is tartják magukat a korábbi évek gyakorlatához. Azaz március elején az állattenyésztési támogatást nem igénylő kisebb gazdákat hívják be, majd ezt követően kereshetik fel az APIA irodáit a nagyobb gazdák, illetve az állattenyésztési támogatásra jogosultak.

Jövő héttől hívják a gazdákat

Az utóbbi évekhez hasonlóan a Csíkmadarasi Polgármesteri Hivatal ezúttal is segíti a gazdákat az iratcsomók összeállításában. Március hetedikétől, keddtől kezdődően házszámonként lesznek behívva az érintettek a községházára. A támogatást igénylők személyi igazolvány másolatot, illetve bankszámlaszám igazolást kell hozniuk magukkal. A községházán minden további szükséges iratot megkapnak, a gazda csak teljes dokumentációval mehet az APIA csíkszeredai székhelyére a kérés benyújtására. Ez alkalomból, ahol még szükséges, a területek tulajdonjogának tisztázására is sor kerül.

Ezerötszáz gazda várja a pénzét

Mint azt az APIA igazgatójától megtudtuk, Hargita megyében a mintegy 26 ezer igénylőből hozzávetőlegesen 1500 gazda nem kapta a teljes támogatási összeget, amire jogosult. Ők nagyrészt azok, akik ellenőrzés alá estek 2016-ban. Az ezzel kapcsolatos eredményeket a napokban értékelik, és hozzák meg a döntéseket az illetékesek. A szóban forgó gazdák június végéig mindenképpen hozzájutnak az őket illető összegekhez. Vannak olyan, agrár-környezetgazdálkodási pályázati csomagokat igénylő gazdák, akik még 2015-re se kapták meg a támogatási összeget. Haschi szerint ők abban a helyzetben vannak, hogy ameddig a 2015-ös támogatási dossziéjukat nem zárják le, addig a 2016-os összegekhez sem tudnak hozzájutni. „Ezeket a támogatásokat nem az APIA, hanem a Vidéki Beruházásokat Finanszírozási Ügynökség (AFIR) fizeti ki, de ők még nem utalták át a pénzt nekünk” – pontosított az intézményvezető. 

Szólj hozzá!

Kapcsolódó képek