előző lap

Jégkorongról, vízügyi problémákról, illetve a községben zajló aszfaltozással kapcsolatos lényegi kérdésekről is szólt a csíkmadarasi önkormányzati testület szeptemberi soros ülése. A szerdán este megtartott tanácskozáson kiderült többek között, hogy mennyibe kerül, ha az aszfaltozás által érintett utcák lakói nagyobb behajtót akarnak udvarukra az eredetileg tervezettnél.

 

Az ülés első felében Kozma Ervin, a Felcsík HK, illetve Nagy Attila, a Székelyföldi Jégkorong Akadémia képviseletében ismertették a karcfalvi műjégpályával kapcsolatos újdonságokat és a következő időszakban eszközlendő fejlesztéseket. Utóbbival kapcsolatban megtudhattuk, még idén elkezdődnek a munkálatok Csíkkarcfalván a helyi műjégpálya szomszédságában, ahol a Székelyföldi Jégkorong Akadémia metodikai-, illetve orvosi központja kerül felhúzásra. Előbbi 953, míg utóbbi 770 négyzetméteres felületű lesz egyaránt két szinttel. Az illetékesek elmondták, a létesítmény nem csak a sportolókat szolgálja majd ki. Az elképzelések szerint egy járóbeteg-rendelői szolgáltatást is beindítanának, amely szerződéses viszonyban állna a Megyei Egészségbiztosítói Pénztárral. Ez azt jelentené, hogy a felcsíki lakosok bizonyos orvosi vizsgálatok vagy kezelések elvégzésére nem kellene Csíkszeredába utazniuk. A beruházás 2020-ra készülne el teljes mértékben.

Az is kiderült a beszámoló során, hogy Csíkmadarasról 35 előkészítős, illetve első osztályos gyerek jelentkezett a „Korisuli” nevű programba, ők hétfőnként 11.30-tól vesznek részt korcsolyaoktatáson. Arésztvevőket autóbusz szállítja a karcfalvi jégpályára és onnan haza. Egy alkalomért gyerekenként három lejt kell fizetni.

A Hargita Víz Egyesület részéről Pál Árpád ügyvezető ismertette a víz és szennyvízcsatorna hálózatok kiépítésével, az ezekhez felhasznált uniós pályázati alapokkal kapcsolatos fejleményeket. A szakember felhívta a figyelmet, a pályáztató elvárása, hogy a már kiépített víz- és szennyvíz rendszerekre történő csatlakozások elérjék a 90 százalékot. Ennek hiányában komoly büntetésekre lehet számítani a forrásokat biztosító hatóságok részéről. Ugyanakkor elhangzott, a beruházás a már említett csatlakozási arány elérésekor térül meg. Csíkmadaras esetében a rácsatlakozások nagyon kevés esetben történtek meg, ezek százalékos aránya elenyésző. A szakember felhívta a figyelmet, ennek elmulasztása a későbbiekben komoly problémákat okozhat a lakóknak, ugyanis eljöhet az a pillanat, amikor a Környezetvédelmi Őrség büntetni fog a csatlakozások hiányáért. Pál Árpád kiemelte, a lakosoknak nem kell tartaniuk attól, hogy csatlakozás esetén az állatok itatására és öntözésre használt vízmennyiségre is kell majd fizetni csatorna-díjat. Egy külön mérőóra felszerelésével ugyanis ez kiküszöbölhető.

130 új villanyoszlop

Az ülés további részében határozattervezeteket vitatott meg a testület. Több olyan döntés is született, amelyek révén a Nemzeti Helyi Fejlesztési Program (PNDL) keretében elnyert pályázatokkal kapcsolatos szerződéseket fogadtak el a képviselők. Így például a vasúton aluli falurész közvilágításának a felújítására elfogadta az önkormányzat az előtanulmány elkészítésére vonatkozó szerződést. Mint az elhangzott, előreláthatólag 130 új villanyoszlop felállítását teszi lehetővé majd a beruházás. Hogy ezek pontosan hogyan helyezkednek el, és milyen utcákat érint a munkálat, az előtanulmány elkészítése után derül ki.

Szintén jóváhagyta a testület azt a határozattervezetet, amely egy új villany-transzformátor felállítását teszi lehetővé a helyi tejüzem, a Bomilact Kft.  számára.

Saját költségre bővíthetők a kapubejáratok

A testület elfogadta azt a Probicons Kft.-vel kötendő szerződést is, amely az aszfaltozás által érintett utcák kapubejáratai elkészítéséhez használandó csövek megvásárlását teszi lehetővé. A szerződés értéke 42 ezer lej, ez összesen 155 cső megvásárlását jelenti. A bejáratok kialakításával kapcsolatos többi költség az aszfaltozásos projekt költségvetéséből lesz kifizetve. Mint elhangzott, minden ház hatméteres bejáratot fog kapni. Azok a tulajdonosok, akik ennél hosszabb kapubejáratot szeretnének, saját költségükön kell bővítsék azt. Pénzben ez azt jelenti, hogy egy méter 315-ös átmérőjű cső 300 lejbe, míg egy méter 615-ös átmérőjű cső 904 lejbe kerül. Ezt a plusz munkát mindenkinek jeleznie kell a községházán, minden plusz munkát kérő háztulajdonos egyéni szerződést fog kötni az aszfaltozást kivitelező szászrégeni Probicons Kft-vel. 

Szólj hozzá!