előző lap

Idén első alkalommal gyűltek össze Csíkmadaras önkormányzati testületének képviselői. A helyenként paprikás hangulatú ülésen nyolc napirendi pontot kellett megtárgyalni, köztük a hivatal alkalmazottainak új bérrácsát is elfogadták.

 

Ha minden jól megy, már idén nekilátnak a zetelaki erdei út aszfaltozásának

„Rendkívül fontos, hogy minél gördülékenyebben és gyorsabban tudjuk lefolytatni a közbeszerzési eljárásokat és a tervezési folyamatot” – fogalmazott Péter Dávid alpolgármester a testületi ülés első napirendi pontjával kapcsolatban. A határozattervezet szerint a Nemzeti Helyi Fejlesztési Program (PNDL) keretében megnyert vízhálózat bővítés, a vasúton aluli közvilágítás felújítása, a folyamatban levő aszfaltozásból kimaradt utcák felújítását, illetve az uniós alapokból támogatott, Zetelaka irányába vezető erdei út aszfaltozását célzó pályázatok menedzsmenti szolgáltatásaira kiírandó közbeszerzési folyamat tenderfüzetét kellett elfogadniuk a képviselőknek. Az alpolgármester kiemelte, valószínűtlen, hogy a PNDL keretében minden nyertes pályázat kifizetésére elég lesz a kormány által erre a célra elkülönített pénzkeret, ezért gyorsan kell cselekedni, hogy esetlegesen ne maradjon finanszírozás nélkül egyik beruházás sem. Ez nem érvényes az erdei út aszfaltozására, hiszen az uniós alapokból lesz kivitelezve, erre a beruházásra már az előleget is megkapta az önkormányzat. Elhangzott, ha a beruházások előkészítésében (tervezés, kivitelezők kiválasztása) minden az elképzelések szerint alakul, elképzelhető, hogy ősszel már a munkálatoknak is neki lehet fogni. Az elöljárók kifejtették, a PNDL pályázatok tervezési folyamatában a lakosság észrevételeire, ötleteire is számítanak majd, ennek megfelelő keretet is fognak biztosítani.

 Bíró László polgármester a tenderfüzetekkel kapcsolatban hangsúlyozta, a nagyon nehézkes, és sok esetben bírósági tárgyalásokig fajuló közbeszerzési eljárások sarkallták arra az önkormányzatot, hogy ezek lebonyolítására külsős cégekhez forduljanak. Ezek a vállalkozások megfelelő szakemberekkel és jogi háttérrel rendelkeznek ahhoz, hogy az ilyen jellegű problémákat megoldják.

A testület harmadik napirendi pontként az önkormányzat által folyósított gyorssegélyek megállapításának szabályzatát fogadta el. Ez azt jelenti, hogy ha egy rászoruló pénzbeli segítségért folyamodik a polgármesteri hivatalhoz, szigorú kritériumrendszer alapján bírálják azt el. Egy igénylő ugyanabban az évben legtöbb 4000 lejes támogatásban részesülhet.

Némileg kiütötte a biztosítékot néhány önkormányzati tagnál a Gosmad önkormányzati céggel kapcsolatos két határozattervezet. Az egyiknél Antal Domokos ügyvezető nyugdíjazását kellett láttamoznia a testületnek, a másik esetben pedig Márkos László kinevezését fogadták el mint a cég új ügyvezetője. Nem is ez okozta a problémát, hanem a céggel kapcsolatosan felmerült kérdések adtak okot arra, hogy egymásnak ugorjon a testület néhány tagja.

Az indulatok lecsillapodása után már csendesebb mederben folytatódott az ülés. A képviselők jóvá is hagyták a községháza alkalmazottainak 2018-ra érvényes bérrácsát. Ebben annyi változás történt, hogy a fizetéseket az új minimálbér szerint számolják ki, azaz a különböző tisztségekre érvényes együtthatókat (ezek 1,2-4 között mozognak) januártól 1900 lejjel szorozzák be a korábbi 1450 lej helyett. Ez jelentős növekedést eredményez ugyan a béralapban, az alkalmazottak fizetésében azonban elenyésző a növekedés az adószázalékok növekedése miatt. Az új bérrács szerint januártól bruttó 7600 lej a polgármester fizetése, az alpolgármesteré bruttó 5700 lej, míg a jegyző fizetése bruttó 5605 lej. Az alkalmazottak bruttó fizetése pedig, régiségtől függően, 2280 és 5120 lej között váltakozik.

Utolsó napirendi pontként a testület jóváhagyta a községházának a csíkmadarasi Aqua Energia Rt.-vel kötött áramszolgáltatásra vonatkozó szerződését. A cég által ajánlott szolgáltatási díj megawatt óránként számolva 35 lejjel kevesebb mint az országos referenciaár. 

Szólj hozzá!