előző lap

Albániában és Magyarországon is kiválóan működő „Ovi-Sport Programot” honosítana meg Hargita Megye Önkormányzata, amely az óvodáskorú gyerekek megfelelő sportoktatásáról szól. A programban a csíkmadarasi tanintézmény is részt venne.

 

Ügyességi játékokra is alkalmas a speciális sportpálya

Mint arról a megyei önkormányzat tájékoztatott, a program keretében egy korszerű, a gyerekek igényeihez kialakított kisméretű sportpálya épülne. Emellett a pedagógusok megfelelő felkészítése is szükséges, ennek is keretet nyújtana. Az illetékesek szerint két fő célja van ennek a tevékenységnek: egyfelől, hogy az óvodások sportág-specifikus oktatási programját az óvónők egy önálló képzés keretébenül elsajátítsák és a gyermekeket ez alapján, óvodai keretek között oktassák. Másfelől, hogy az ehhez szükséges sport infrastrukturális beruházások során speciális „Ovi-Sport Sportpályák” létesüljenek az ezt igénylő óvodákban.

Néhány részlet

Az „Ovi-Sport Pálya” jogi oltalommal rendelkező magyarországi innováció, egy kifejezetten óvodások számára kifejlesztett, kisméretű, több sportág művelésére alkalmas, speciális méretű és kivitelezésű műfüves - multifunkciós pálya. A technológia kidolgozásánál az alkotók nem csupán figyelembe vették a 3-6 éves korosztály fizikai, szellemi és lelki sajátosságait, hanem egyenesen erre építették fel a projektet. A műfüves pálya standard mérete 6 x 12 méter. Komplex jellege alkalmassá teszi kézilabdázásra, futballozásra, kosárlabdázásra, röplabdázásra és teniszezésre, lábteniszre, tollaslabdázásra, eséstan oktatásra, valamint ügyességi játékok gyakorlására egyaránt. Az Ovi-Sport Pályák palánkkal körülkerítve, hálóval lefedve készülnek.

Az „Ovi-Sport Pálya” felszereltsége, valamint a hozzá kapcsolódó, a pályának otthont adó intézmény óvodapedagógusai részére tartandó tanfolyam lehetőséget biztosít olyan sportok megismertetésére is, melyeket a hallás- és látássérült gyermeknek találtak ki (pl. csörgőlabda). Ennek köszönhetően a sérült gyerekek integrációja sokkal gyorsabban, könnyebben és egyszerűbben valósulhat meg.

Mikor ültetik gyakorlatba?

A megyei önkormányzathoz egyelőre egy kitöltött kérdőívet kellett elküldeniük azoknak a tanintézményeknek, akik részt szeretnének venni a programban. Az igények összesítése után dolgozódik ki a program gyakorlatba ültetésének pontos menetrendje, illetve költségvetése. Csíkmadaras esetében a program 82 gyereket és 7 pedagógust érintene, remélhetőleg már jövő tanévtől sikerül alkalmazni azt. 

Szólj hozzá!