előző lap

A területalapú támogatások létezése óta soha nem ellenőriztek ilyen sok gazdát Csíkmadarason.  A következő néhány hétben 258 gazda kerül az a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA) szakembereinek nagyítója alá a 360 kérelmező közül, azaz a gazdák több mint kétharmada.

 

A csíkmadarasi gazdák jelentős részét ellenőrzi az APIA

Mint azt már bizonyára több újságban is olvashatták, Hargita megyében térségenként a következőképp alakult az ellenőrizendő parcellák száma: a csíkszeredai irodához tartozó gazdák közül 1083-nak 10 565 parcelláját ellenőrzik, miközben a csíkszentmártoni irodához tartozók közül 308 gazdálkodó 3365 földterülete szerepel az ellenőrzési szelvényen. Székelyudvarhely környékén 145 gazda 2583 parcelláját ellenőrzik, Keresztúr vidékén 59 gazdát 896 parcellával, míg Gyergyószéken 152 gazdát 2009 parcellával. A maroshévízi irodához tartozó gazdák közül harminc esetében végeznek helyszíni ellenőrzést 266 parcellán.

Nos, mindebből községünkben 258 gazda kerül górcső alá, ilyen nagyméretű ellenőrzés még soha nem volt tapasztalható. Nem mellesleg a megyére eső ellenőrzési szelvény is az eddigi legnagyobb. Egy kicsit részletesebben írva a következőre számíthatnak a gazdák: három esetben klasszikus ellenőrzés zajlik, azaz a szakemberek kivonulnak a mezőre szemrevételezni a valós helyzetet. A teledetekciós módszert, azaz a műholdas képalkotást minden érintettnél alkalmazzák. Ebben az esetben azt vizsgálják, hogy a kérésben szereplő parcella a helyén van-e, a terület nagysága megegyezik-e azzal, amit leírt a gazda, illetve, hogy milyen növényi kultúra található rajta. Harminchét fő esetében a trágyázási és vegyszerezési regisztert is kérik az idei évre vonatkozólag, illetve az agro-környezeti füzetet, valamint a trágyatárolót is ellenőrzik. Negyvenkét olyan gazdánál, aki kérte az agrár-környezet gazdálkodási csomag valamelyikét, az agro-környezeti füzetet nézik meg 2013-as évig visszamenőleg. Tizenegy személynél az eddig felsoroltak közül mindent vizsgálat alá vesznek az APIA szakemberei, három esetben pedig az állatállományra is kíváncsiak lesznek. A helyszínelések és ellenőrzések feltehetően szeptember közepéig tartanak. 

Szólj hozzá!