Amint azt mindannyian észrevettük már, a mostani időjárás és hidrológiai viszonyok rendkívül kedvezőek a szúnyogok szaporodásához, ezért olyan intézkedésekre van szükség, melyek célja a szúnyogpopuláció kordában tartása: álló vízfelületek lecsapolása/megszüntetése, pincehelyiségek fertőtlenítése, háztartási hulladékok eltávolítása, rovarirtás.

A Hargita Megyei Közegészségügyi Igazgatóság is felhívja a lakosság figyelmét a szúnyogok által terjesztett járványveszélyre. Átiratuk szerint, már Európában is jelentettek nyugat-nílusi láz eseteket, melyeket szúnyogok által terjesztett vírusfertőzés okoz.

A források szerint, a szúnyogok ellen hagyományosan alkalmazott kémiai irtás, vagyis permetezés nem eléggé hatékony: bár a kifejlett egyedeket elpusztítja, a lárvákra, tojásokra nincs hatással, így rövid időn belül „a nyakunkon vannak” az újabb generációk. Ugyanakkor rengeteg más – hasznos – rovart megöl.

Ezért fontos, hogy a fentebb leírt tennivalókat elvégezzük, és soha, semmilyen körülmények között ne bántsuk a fecskéket, fecskefészkeket, hisz egy fecskepár évente két-három kilogrammnyi rovart fogyaszt el, nagyrészt a most bőségben lévő szúnyogból.

Kapcsolódó képek