előző lap

Az eseményhez méltóan emlékeztek meg a csíkmadarasiak az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 170. évfordulójára. Csütörtökön délelőtt a Kiss Ferenc szobornál tisztelegtek a helybéliek és a meghívottak a nemzet hősei előtt.

 

Bíró Éva iskolaigazgató: a történelem ismétlődik, ma is ellensége magyar a magyarnak

„A mi nemzedékünk már örökségbe kapta a szabadságot, és úgy van vele, mint a legtöbben, akiknek nem kellett az életükkel fizetni érte: elfelejtjük, hogy mi is az valójában. Hogy micsoda felelősséggel jár élni, és nem visszaélni ezzel a szabadsággal, ami annyi drága életet követelt” – jelentette ki a délelőtti rendezvény során Bíró Éva iskolaigazgató.

A Kiss Ferenc szobornál megtartott megemlékezésen a helyi tanintézmény vezetője úgy fogalmazott, a szabadság kötelesség a család, a haza és az egész emberiség felé. Ünnepünk pedig akkor lesz igaz, ha átérezzük ezt a felelősséget, amellyel a 48-as hősöknek tartozunk, s amit életünkkel igyekszünk leróni, hogy ne legyen hiábavaló akkori szent áldozatuk.

 „A történelem ismétli önmagát. Ma is ellensége magyar a magyarnak. Ma is érvényes az oszd meg és uralkodj elmélet” – hívta fel a figyelmet az intézményvezető. Kiemelte, a mai felnőtt generáció már nem tud változtatni a mentalitásán. Újjászületni a fiatal generáció segíthet, amennyiben kellő energiát és figyelmet tudunk nekik szentelni. „Felelősséggel és rendszeres számadással tartozunk az 1848-49-es szabadságharc hőseinek” – nyomatékosított az iskolaigazgató, aki szerint minden nehézség mellett arra törekszik a mai nemzedék, hogy megfeleljen a hősök hagyatékának.

A délelőtti megemlékezést a Kiss Ferenc Általános Iskola diákjainak előadása tette magasztosabbá.

Szólj hozzá!