előző lap

Immár második alkalommal koptatták együtt tánccipőjük sarkát magyar és román ajkú fiatalok Csíkmadarason. A csíkszeredai Tiszta Forrás Alapítvány által az elmúlt hétvégén megszervezett interetnikus tánctábor résztvevői egymás kultúráját és hagyományait ismerhették meg, ugyanakkor a hétköznapi kommunikációs helyzeteket is gyakorolhatták.  

 

Román és magyar ajkú gyerekek ismerkedtek egymás kultúrájával

„Az európai parlament EPP képviselőcsoportja támogat minden olyan eseményt, amelyen kultúrát, nyelvet, egymás megbecsülését tanulják a résztvevők” – jelentette ki a Kiss Ferenc Általános Iskola tornatermében pénteken tartott megnyitón Sógor Csaba európa parlamenti képviselő. A politikus szerint a fasizmus, nacionalizmus és sovinizmus olyan ideológiák, amelyek gyűlöletre tanítanak, ez pedig a háború előszobája. Kiemelte, nagyon fontosak a tánctáborhoz hasonló rendezvények, ahol különböző nemzetiségű fiatalok ismerhetik meg egymást és vetkőzhetik le az előítéleteket. „Megtiszteltetés számunkra, hogy egy ilyen csodálatos esemény házigazdái lehetünk” – ez már Bíró László polgármester részéről hangzott el a megnyitón. A községvezető elmondta, a tábor révén a fiataloknak lehetőség adódik arra, hogy a tánc segítségével megtanulják a más nemzettel való együttműködést, a közösségé formálódást. Ezt pedig a jövőben is kamatoztatni tudják. A megnyitó további részében román és felcsíki táncokat és énekeket mutattak be a fiatalok, illetve a csíkmadarasi Antal Adorján is rövid bemutatót tartott tánctudásából.

Mint a szervezőktől megtudtuk, galócási, maroshévízi, csíkszeredai és természetesen csíkmadarasi  résztvevők érkeztek a háromnapos táborba. A tavalyhoz hasonlóan az esemény elsőrendű célkitűzése volt az ismerkedés, ezen keresztül egymás kultúrájába való betekintés, az egymás iránti tisztelet kialakítása. A fiatalok román és felcsíki táncokat tanultak, illetve román kommunikációs foglalkozások is zajlottak. Hiszen a szervezők nem rejtett szándéka volt, hogy a magyar ajkú tanítványoknak lehetőséget teremtsenek a román nyelven való kommunikációra román fiatalokkal. Arra fektettek hangsúlyt a táncokon, zenén kívül, hogy minél több olyan helyzetet teremtsenek, ahol együtt lehettek, és próbáltak egymással szót érteni. A tábor szervezését Hargita Megye Tanácsa, az EPP Képviselőcsoport, Sógor Csaba európai parlamenti képviselő, illetve a Csíkmadarasi Községháza támogatta.

Szólj hozzá!