előző lap

Akadozva bár, de továbbra is zajlik az országos méhnyakrákszűrési progam. Felcsíkon Csíkmadaras háziorvosánál lehet jelentkezni a szűrésre, Moldován Csilla szerint nagyon kevesen élnek a lehetőséggel. Tavaly például egyetlen jelentkező sem volt, 2017-ben pedig nem érte el a féltucatnyit sem az elvégzett vizsgálatok száma.

 

A háziorvos tájékoztatása szerint 2013-tól lehet részt venni a szűrésen a csíkmadarasi rendelőben. A vizsgálat elvégzése azért fontos, mert átfogja a 25-64 év közötti nők csoportját, és általa fel lehet fedezni a méhnyakrák előtti állapotokat. Olyan típusú elváltozások azonosításáról van szó, amelyek 10-15 év után akár rákot is eredményezhetnek, ha kezeletlenül maradnak.

Miből áll a vizsgálat?

Moldován Csilla elmondta, a vizsgálat a rendelőt felkereső nő szempontjából mindössze annyiból áll, hogy levesznek egy kenetet a méhnyakról. Ezt elküldik laboratóriumi vizsgálatra. Ennek során, ha bármilyen gyanús elváltozást, például atípusos sejteket fedeznek fel, akkor biopsziát végeznek. Ez azt jelenti, hogy kicsípnek egy darabocskát a méhnyakból és elküldik szövettani vizsgálatra. Ez utóbbi műveletet természetesen már a nőgyógyász végzi. A szövettani vizsgálat eredményétől függően döntik el a további beavatkozások típusát.

Csíkmadarasról kevés a jelentkező

Mint kiderült, tavaly egyetlen jelentkező sem volt a szűrésre, 2017-ben pedig nem érte el a féltucatnyit sem az elvégzett vizsgálatok száma. 2013-tól pedig mindössze 304-en jelentkeztek a szűrésre, az orvos szerint ez rendkívül alacsony szám, ebből pedig nagyon kevés a csíkmadarasi.  Moldován úgy látja,, A háziorvos szerint ez rendkívül kevés, ami azt mutatja, nem úgy áll hozzá a csíkmadarasi lakosság sem ehhez a témához, ahogy kellene. Hiszen többen jelentkeztek más felcsíki községekből, mint erről a településről.

A háziorvos beszámolt arról is, az elvégzett szűrések során 39 volt a problémás esetek száma, azaz ezeknél a nőknél már sejtelváltozásokat mutattak a laboratóriumi vizsgálatok. Az említett számból három nőnél méhnyakrákot diagnosztizáltak, ők már át is estek a szükséges beavatkozásokon. Ennél sokkal több volt viszont a gyulladásos esetek száma.  

Jöjjenek minél többen!

Moldován Csilla felhívja minden érintett nő figyelmét, hogy ne halogassák a szűrésen való részvételt. Felcsíki szinten a csíkmadarasi az egyetlen olyan háziorvosi rendelő, ahol magát a szűrési vizsgálatot is elvégzik, azaz mintavételt vesznek. Az érdeklődők naponta 9-15 óra között jelentkezhetnek a 0266-335812-es telefonszámon, vagy iratkozhatnak személyesen is a községháza épületében található rendelőben. „Nekem személy szerint is nagy elégtétel, ha ki tudjuk szűrni a betegségeket, amelyeket így kezelni lehet és nem lesz belőle méhnyakrák” – jegyezte meg a háziorvos.

Az egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint 2012 és 2017 között, a központi fejlesztési régióban 66 ezer nőnek végeztek méhnyakrákszűrést. Közülük hozzávetőlegesen hét százalékuknál találtak valamilyen elváltozást, amelyek miatt további kivizsgálásokra és kezelésekre küldték. Ennek ellenére Romániában még mindig magas a méhnyakrákban elhalálozok aránya.

Szólj hozzá!