előző lap

A kicsi terelőút megépítésével nagy lépést tesz az önkormányzat a község tehermentesítése irányába. A  Halálkanyar és Pál Lajos kertje között haladó 1,7 km hosszú mezőgazdasági út megvalósítása ugyanis létfontosságú a község nyugati részén haladó teherforgalom elterelésére. A beruházás még nem zárult le, az útszakaszt viszont késő ősszel már használhatta a teherforgalom. Jó hír, hogy az eddigi munkálatok értékét sikerült kifizetnie az önkormányzatnak, ehhez viszont a megyei tanács hathatós segítségére volt szükség. A megye „tehermentesítése” során 257 ezer lejt kapott áfa-visszaosztásból a település.   

 

Fontos a településnek a kicsi terelőút. Jövőre ölthet végső formát az új útszakasz (archív felvétel)

Többször beszámoltunk arról, hogy a faluközti utak aszfaltozását végző szászrégeni Probicons Kft. májusban átiratban jelezte a községházának, hogy az elvégzett munkálatokra nem tud szavatosságot vállalni azokon a szakaszokon, ahol eddig a teherforgalom zajlott a településen. A kivitelező által küldött dokumentum az Egervára és Köves utcákat említi, kitérve arra, hogy ezen útszakaszok nem úgy voltak tervezve, hogy ezt a típusú közúti forgalmat, az általa jelentett többletterhelést megbírják. A cég felhívta a községháza figyelmét, amennyiben a felújítás befejezése után is az említett utcákon zajlik a teherforgalom, nem áll módjukban szavatosságot vállalni az általuk végzett munkáért.

A Halálkanyar és Pál Lajos kertje között haladó 1,7 km hosszú mezőgazdasági út megépítése már régóta foglalkoztatta az önkormányzatot, idén a kivitelezési szerződést is sikerült aláírni a csíkszeredai Impex-Aurora Kft,-vel. Az 1,7 km-es szakaszon makadám úton lehet majd közlekedni, a kivitelezési tervek szerint a munkálatok értéke áfa nélkül 442 ezer lej, ezt saját költségvetéséből kell biztosítania a községnek. Eddig az útalapozást végezte el a kivitelező, még hátravan a makadám réteg leterítése, a sáncok, átereszek kialakítása. A munkálatok során 150 ezer lejes tartozást halmozott fel az önkormányzat. Ennek megtérítésére utalt ki a napokban az év végi áfa-visszaosztásokból 150 ezer lejt Hargita Megye Önkormányzata. Ugyancsak az áfa-visszaosztásokból részesült újabb 107 ezer lejben a község a megyei tanácstól. Ezt az összeget a községi utak aszfaltozása során a villany- és kommunikációs vezetékek védőcsöveinek lefektetési munkálatainak ellenértékét tudja kiegyenlíteni a polgármesteri hivatal.

Péter Dávid alpolgármester szerint fontos, hogy vigyázni tudjunk értékeinkre, eddigi megvalósításainkra, ne rongáljuk felújított útszakaszainkat, becsüljük meg azt az energiát, amit sokan belefektettek abba, hogy Csíkmadaras élhetőbb település legyen. „Köszönetet szeretnék mondani az az önkormányzati képviselő-testület RMDSZ frakciójának, hiszen tagjai egész év során kitartottak terveink és elképzeléseink mellett. Ugyanakkor fontos megemlítenem a megyei önkormányzat segítőkészségét és támogatását is, hiszen általa számos ügyben sikerült előrébb lépnünk” – jelentette ki az elöljáró.

Szólj hozzá!