előző lap

Rendhagyó szakmai konferenciát szervezett Csíkmadaras Polgármesteri Hivatala. A település geológiai, hidrogeológiai, illetve geotermikus adottságairól, valamint az ebből származtatható lehetőségekről értekeztek a témában jártas szakemberek. A szakmai értekezletet Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke is megtisztelte jelenlétével. 

 

Eszmecserét folytattak a szakember. Borboly Csaba megyeelnök is jelen volt a konferencián

Geomérnökök, tervezők, vízügyi és környezetvédelmi szakemberek vettek részt azon a szakmai konferencián, amelyet péntek délelőttre hívott össze Csíkmadaras Polgármesteri Hivatala a helyi tanintézmény új épületében.

A jelenlevőket Bíró László polgármester köszöntötte. Mint azt az elöljáró kifejtette, a geológiai adottságok kutatásának alapgondolata a biomassza projektből indult. „Pályázati lehetőségre leltünk ebben a témában, és felmértük azt  is, hogy bőven van nyersanyag a környéken, amit fel lehet használni az üzem működtetésére”  - jelentette ki a polgármester. Hozzátette, a biomassza üzem révén nem csak villamos energiát termelne a település, hanem hőenergiát is előállítana, amiből a középületek fűtését oldanák meg. Bíró László kiemelte, a község vezetősége, e projektből kiindulva, kiemelt figyelmet kezdett fordítani a település geológiai adottságaira. „Rendeltünk is egy tanulmányt ebben a témában. Ennek során rávezettek a szakemberek, hogy két geológiai töréspont mentén helyezkedik el a település, ami több előnnyel jár geológiai szempontból.

Ezt követően Kömény Pál mérnök a fontosabb altalajkincsek előzetes vizsgálati szempontjairól beszélt. Tőle hallhattuk, Csíkmadaras jelentős andezit lelőhely, ugyanakkor gazdag szénsavas ásványvíz és termálvíz forrásokban. Utóbbin, megjegyzése szerint, a 20 foknál melegebb vizekre értendő. A szakember felvázolta, hogyan lehetne értékesíteni ezeket az altalaj kincseket, majd ennek jogi keretéről is említést tett. Kiemelte, a közintézmények nagy előnyt élveznek a kutatási jog és kitermelési engedélyek megszerzésének tekintetében. Hiszen ezen jogokat  könnyített eljárással, versenytárgyalás nélkül nyerhetik el. Ezzel a lehetőséggel egyébként többszörösen élt Csíkmadaras is, például most egy kőbányát működtet egy magánvállalkozással közösen. A szakember szerint az már kérdéses, hogy ez az előjog megmarad-e a bányatörvényben, vagy kiveszik-e azt.

Lucian Ionescu, a Román Vízügyi Hatóság geomérnöke a három évvel ezelőtt, Csíkmadaras hidrológiai, geológiai, hidrogeológiai, illetve geotermikus helyzetéről készített tanulmányt ismertette. Kiemelte, korábbi kutatófúrásokból kerültek napvilágra fogható bizonyítékok arra, hogy az Olt-folyó menti területeken már 350 méteren van 20 fok körüli termálvíz. További, 500-600 méteres kutatói fúrásoknál is találtak termálvizet, a hőmérséklet 25-35 fok között volt, ami reménykeltő a hévíz kitermelés szempontjából. A szakember szerint a kutatásokból azt a következtetéseket lehet levonni, hogy 1000-1500 méteres mélységű fúrás esetén akár 70 fokos termálvíz is a felszínre nyerhető.

A konferencia zárásaként Gábor László, a borszéki Cleverline Business Kft. részéről, illetve Horváth Nándor  tervező a biomassza erőmű létesítésével kapcsolatos elképzeléseket ismertették, illetve az ezzel kapcsolatos pályázati kiírás főbb szempontjairól beszéltek. Ennek során kiderült, egy ilyen beruházás akár 96 százalékos európai uniós támogatást is kaphat, ami igencsak kecsegtető lehetőség az önkormányzat számára.


A szakmai megbeszélésen Borboly Csaba, Hargita Megye Önkormányzatának elnöke is jelen volt. Az elöljáró kifejtette, ha van egy jó szakmai alátámasztása a geológiai kutatásoknak, akkor azokból számos pozitív dolgot lehet származtatni. Felvetette, a megyei önkormányzat partner lehet minden olyan projektben, elképzelésekben, beruházásokban, amelyek a geológiai adottságok megfelelő módon történő kiaknázását teszik lehetővé. Az önkormányzati vezető felvállalta, hogy megyei szintűre terjesztik ki a Csíkmadarason elkezdett szakmai konzultációt annak érdekében, hogy az érintettek pontos képet kapjanak a régió altalaj-kincsének a helyzetéről, és azok kiaknázási lehetőségeiről. 

Szólj hozzá!

Kapcsolódó képek