előző lap

Bekövetkezett az, amitől tartottunk: a községházán jelenleg is zajló számvevőszéki vizsgálat rendellenességeket talált a mezőgazdasági területekre befizetett adók értékében. Más községekhez képest azonban a helyzet nem olyan vészes, mondhatni olcsón megúsztuk. Fizetni azért kell minden olyan lakosnak, aki külterülettel bír.

 

Adókülönbözetet kell befizetni a külterületekre

Múlt év folyamán többször is visszhangzott a média attól, hogy számos önkormányzat esetében adókülönbözet befizetésére kötelezett a számvevőszék. Ez átlagban hektáronként évi 3-12 lejes különbözetet jelentett a települések lakóinak attól függően, hogy legelőről, szántóról, gyümölcsösről, erdőről, beépített területről vagy éppen kaszálóról volt szó. Udvarhelyszék legtöbb települése mellett ebben a csónakban evezett például Csíkszentdomokos, Karcfalva és Csíkszenttamás is. A számvevőszéki magyarázat szerint egy adott településen, ha csak egy adózási kategóriába sorolták be a területeket, akkor csak a legmagasabbat alkalmazhatták volna.

Csíkmadaras esete

A községházán jelenleg is zajló számvevőszéki vizsgálat a 2014-2016-os költségvetési évekre terjed ki. A területadó esetében, mivel 2016-ban megváltozott az ezzel kapcsolatos törvénykezés, ez az ellenőrzés csak 2014-2015-ről szól. Amit már tudni lehet, hogy a szóban forgó két évre összesen, a külterületek esetében 125 ezer lejes adóhiányt állapítottak meg. Ennek oka, hogy ezen területekre a legkisebb, D-kategóriás adókulcsot alkalmazta a polgármesteri hivatal, a számvevőszék szerint pedig ha egykulcsos adószámítás volt, akkor A kategóriába kellett volna sorolni mindent. Belterületekre szerencsére nem érvényes ez az intézkedés, mivel azoknál a többkulcsos adózási rendszert alkalmazta a hivatal, a külterületekre pedig ettől az évtől léptek érvénybe a megkülönböztetett adókategóriák.

Mennyit kell fizetni?

A számítások alapján a külterületekkel bíró lakosok átlagban hektáronként évi 8-10 lejes adótöbbletet kell befizetniük, tehát ez azt jelenti, hogy a két évre összesen ez az érték hektáronként 16-20 lej között mozoghat. A különbözetet 2017. április 20-ig kell kifizetni a községházán.  Az így befolyó összegeket a hivatalnak nem kell átutalnia a központi költségvetésbe, a pénzt a község fejlesztésére lehet fordítani. A fizetési felszólításokat a községháza a napokban juttatja el az érintetteknek.

 

Szólj hozzá!