előző lap

Folyamatosan érkeznek a községházára azok a csíkmadarasi lakosok, akiket a beltelkek jogviszonyának rendezése érdekében hívatnak be a községháza földügyekkel dolgozó irodájába. A szeptember közepén elkezdett folyamat mintegy 60 hektár belterület jogviszonyát hivatott tisztázni.

 

Ha minden jól megy, a belterületek több mint harmadának jogviszonya tisztázódik a következő időszakban

Jelentősen megkönnyíti a beltelkek tulajdonjogának tisztázását az RMDSZ által kidolgozott, és augusztus elején hatályba lépett földtörvény módosítás. Az ezzel kapcsolatos munka a községházán gőzerővel zajlik, szeptember közepétől folyamatosan behívatják az ingatlan tulajdonosokat a polgármesteri hivatal földügyekkel dolgozó irodájába. Mint kiderült, cikkünk megírásának pillanatáig 252 iratcsomót állítottak össze a községháza munkatársai mintegy 30 hektáros területre vonatkozólag. Az előzetes becslések szerint a község 147 hektáros belterületének közel 40 százalékéra lesz összeállítva kérési dokumentáció, ez mintegy 60 hektáros lefedettséget jelent.

Mint arról korábban beszámoltunk, átláthatóbb törvényes keret értelmében és könnyített eljárásban szerezhetik meg a birtokleveleket belterületeikre az érintettek. Az RMDSZ korábbi közleménye szerint főleg vidéki környezetben jelentenek nagy előrelépést a törvényben szereplő előírások, hiszen sokan vannak abban az áldatlan helyzetben, hogy a bürokratikus eljárások és a törvény többféle értelmezése miatt a lakóházaikra, udvaraikra, akár kertjeikre nincsenek meg a szükséges, jogos tulajdont bizonyító iratok. Az illetékesek leírják, számos olyan esettel találkoztak a székelyföldi önkormányzatoknál, hogy a meglévő telekkönyvekben egy-egy ingatlan tulajdonosa még mindig az állam, és nem került sor a tulajdonjogot birtokló személy bevezetésére, továbbá voltak olyan esetek is, amikor egy-egy ingatlan nem képezte államosítás tárgyát, így ezekről csak a mezőgazdasági regiszterekben találhatók információk. Az RMDSZ módosításai által ezentúl az érintetteknek könnyebb lesz bizonyítani tulajdonjogukat.

Folytatódik a lakosok behívása

A beltelkek jogviszonyát rendező munkával kapcsolatos meghívókat folyamatosan kézbesítik a a csíkmadarasi ingatlantulajdonosoknak. Az érintetteknek az ebben jelzett időpontban kell megjelenniük a községházán a beltelekkel kapcsolatos, birtokukban levő összes irattal és dokumentummal. A községvezetőség azzal a kéréssel fordul a lakókhoz, tartsák tiszteletben az időbeosztást, hiszen a december 8-iki határidőig több mint hatszáz tulajdonos ügycsomóját kell összeállítani. Az ügyintézéssel kapcsolatos további teendőkről a személyes beszélgetések során tájékoztatnak a polgármesteri hivatal munkatársai.

Szólj hozzá!