előző lap

A felcsíki önkéntes tűzoltó egyesületeknek tartott Csíkmadarason kétnapos képzést az elmúlt hétvégén a Békés Megyei Tűzoltó Szövetség háromtagú küldöttsége. Ez alkalomból a Hargita Megye Önkormányzat által meghirdetett pályázat részeként két rend új védőfelszerelést vehettek át a csíkmadarasi önkéntesek.

 

Különböző beavatkozási technikákat sajátíthattak el az önkéntesek

„Az Erdélyi Önkéntes Tűzoltók Szövetségének a Magyarországi Tűzoltók Szövetsége felajánlotta, hogy négy képzést tartana Erdélyben. Ebből az egyik helyszín Csíkmadaras volt. A tavaly már egyszer járt itt a mostani küldöttség, az akkori tapasztalatok alapján úgy értékeltük, hogy számunkra mindenképpen hasznos az ilyen felkészítő” – számolt be az eseményekről Bálint Lajos Lóránt. A Csíkmadarasi Önkéntes Tűzoltók Egyesületének vezetője elmondta, a képzés során árvízvédelmi gyakorlatokat végeztek (homokzsák rakás, gátépítés, gáttámasztás), műszaki mentést és gépkocsi-tűzoltást gyakoroltak, illetve háromszintű épületének oltásának elméletét és gyakorlatát sajátíthatták el. Utóbbiról Bálint kifejtette, igaz, hogy ilyen szintű épületek nincsenek Csíkmadarason, ám a környező településeken vannak, így nem árt felkészülni az ilyen jellegű helyzetekre.

„Mindig szükség van a tanulásra, hiszen újabb és újabb helyzeteknek vagyunk kitéve beavatkozásaink során. Önkéntesek vagyunk, ilyen jellegű képzéseink nem nagyon voltak eddig. Ezeknek pont az a lényege, hogy minél tovább fejlesszük magunkat, megismerjük a technikát, annak használatát.   Legalább mentsünk, ne mi legyünk a mentendők. Csíkmadarason húsz önkéntesünk van, akik éjjel nappal bevethetőek. Azért gyakorolunk, hogy bármi történjen a faluban, tudjunk megfelelően beavatkozni” – értékelt az egyesületi vezető.

Átadni a már jól bevált tudást

„A cél ezekkel a képzésekkel az, hogy a nálunk bevált és használt módszereket átadjuk a fiuknak. Azaz hogyan lehet úgy végrehajtani a felmerülő feladatokat, hogy gyors, szakszerű és az önkéntesek számára balesetmentes legyen” – fogalmazott Csóka Károly. A Békés Megyei Tűzoltó Szövetség elnöke kiemelte, évek óta járnak Erdélybe önkénteseket oktatni. „Tapasztalatunk az, hogy a csapatok egyre jobb technikával rendelkeznek, így inkább a tudásban kell őket fejleszteni annak érdekében, hogy szakszerűen tudják használni ezeket. Azokat a munkavédelmi, balesetvédelmi és szakmai tanácsokat adjuk át, amelyekkel biztonságosan lehet üzemeltetni a kapott felszereléseket. Természetesen azokat a beavatkozás-taktikai szabályokat, módokat is ismertetjük, amelyeket mi sikeresen alkalmazunk” – ismertette az egyesületi vezető, aki egyben hivatásos tűzoltóként is tevékenykedik.  

Felszerelést vehettek át a csíkmadarasiak

A képzés során azt a 12 ezer lej értékű két rend védőfelszerelést is átadták a házigazda önkéntes csapatnak, amelyet Hargita Megye Önkormányzata által kiírt pályázati kiírása révén nyertek meg.  Az átadáson jelen volt Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke is. Az elöljáró rövid felszólalásában felhívta a figyelmet, hogy a megyei tanács önkéntes tűzoltóknak kiírt pályázatát módosítanák oly módon, hogy kis értékű leltári tárgyak vásárlását és képzéseket támogatnának, hiszen mostanra a tűzoltó egyesületek a megyei tanács támogatásával felszerelték önkénteseiket és csak kisebb tárgyi eszközökre van szükség. A pályázati kiírás módosító javaslatait továbbra is várják. Mint az elhangzott, most már a hangsúlyt az önkéntesek képzésére kell fektetni. Mindezek mellett a megyeelnök elmondta, hogy a megyei tanácsnál olyan személyt alkalmaznának, aki teljes munkaidőben az önkéntes tűzoltókkal és polgárőrökkel foglalkozna.

Továbbá az is kiderült, annak érdekében, hogy még nagyobb felkészülésben részesüljenek a tűzoltók a megyei tanács helyszínt keres egy állandó képzési központnak, ahol folyamatos gyakorlatozási lehetőség lenne biztosítva.

Adókedvezmény és életbiztosítás

Az önkéntes tűzoltók tevékenységét egyébként a csíkmadarasi polgármesteri hivatal is hathatósan támogatja. Az egyesület tagjai teljes adókedvezményben részesülnek azokra az ingatlanokra, amelyekben állandó jelleggel laknak (még ha nincs is a nevükön), illetve a tulajdonukban levő külbirtokokra. Emellett a tűzoltók életbiztosítását is fizeti a hivatal, illetve bizonyos képzéseken való részvételt is támogat anyagilag.  

A képzésről készült fotóalbumunkat ide kattintva tekinthetik meg. 

Szólj hozzá!