előző lap

A kivitelezési szerződés csütörtök délelőtti aláírásával közel négy éve tartó előkészületekre sikerült pontot tenni, így végre elkezdődhet a Felcsík Integrált Fejlesztési Stratégia részeként a csíkmadarasi iskola utáni foglalkoztató központ (after school) építése.  A beruházás elhúzódásának okait Péter Dávid alpolgármester ismertette a helyi önkormányzati képviselőkkel szerda este megtartott tanácsülésen.

 

Újabb tanintézmény épül a csíkmadarasi iskola udvarán (Archív felvétel)

A kivitelezők hiánya, a beruházás értékének drágulása illetve egyéb bürokratikus akadályok miatt nem kezdődhetett el ez idáig a csíkmadarasi délutáni iskola építése. Mint arról az alpolgármester a szerda este megtartott soros márciusi ülésen beszámolt, az építőipart érintő változások miatt közel 600 ezer lejjel nőtt a beruházás értéke, a többletköltséget a pályáztatónak is jóvá kellett hagynia. „Szerencsére volt annyi megtakarított pénz az integrált projekten belül, hogy ezt a költségnövekedést fedezni lehetett abból” – említette az elöljáró. Probléma volt ugyanakkor, hogy a kivitelezésre kiírt közbeszerzési eljárásra sem nagyon akadt jelentkező, ezért azt meg kellett ismételni, ez pedig újabb időveszteséget jelentett. Végül a csíkszeredai Impex Aurora Kft. volt az egyetlen jelentkező, így csütörtökön délelőtt a Felcsík Kistérségi Társulás csíkkarcfalvi irodájában alá is írták a kivitelezési szerződést. A megyeszékhelyi cégnek hat hónapja van, hogy befejezze az építkezést. Hasonló határidőt egyszer más sikerült tartani az említett cégnek Csíkmadarason, hiszen az elemi iskolát is ők építették, hasonlóan szoros időkerettel.

Előrelépés gázügyben

A testület egyébként mintegy 18 határozattervezetet kellett megvitasson a szerdai ülés alkalmával. Jóváhagyták például a délutáni iskola építkezési területének átadását a beruházónak, valamint az elemi iskola bebútorozására és felszerelésére pályázatból vásárolt eszközök leltárát is átadták a helyi iskolának.

Fontos határozattervezetnek bizonyult annak a tenderfüzetnek az elfogadása, amely a község gázhálózatának kiépítésére vonatkozó hatástanulmány megrendelését teszi lehetővé. Mint az ülésen elhangzott, a legújabb elképzelések szerint a csíki községek kistérségi társulatba szerveződve próbálják előmozdítani a gázbevezetés ügyét. A gázelosztó hálózatok megépítésére vonatkozó hatástanulmányok és kivitelezési tervek elkészítését az önkormányzatoknak kellene vállalniuk, a kivitelezéshez szükséges forrásokra viszont már közösen pályáznának. Péter Dávid alpolgármester elmondta, a hatástanulmány elkészítése 95 ezer lejbe kerül, ezt követi majd a kiviteli terv. A dokumentációk összeállításának előnye, hogy általuk minden háztartásnak engedélyeztetve lesz a gázhálózatra történő csatlakozása, ez családonként akár ezer eurós megtakarítást is jelenthet. Ennek birtokában a háztartások kizárólag a csatlakozási díjat kell kifizetniük, ami 400-500 lejre tehető. Mint ismeretes, gázhálózat kiépítése terén már jelentős előrelépések történtek a közelmúltban. A község aláírta a nyomáscsökkentő állomás építésére vonatkozó szerződést a Hargaz Rt.-vel, a szükséges önrész egy részét már ki is sikerült fizetni. Az építkezés elkezdéséhez további 180 ezer lejes önrész kifizetésére van szükség.

Új szabályzó sárga rendszámtáblákra

A testület, az erre vonatkozó határozattervezet elfogadásával, a sárga rendszámtáblák kibocsátására vonatkozó új szabályzat elkészítésével is megbízta a polgármesteri hivatalt. Mint a tanácsülésen elhangzott, a régi szabályzatot még 2007-ben fogadták el, azóta az ezzel kapcsolatos törvénykezés is módosult. A hamarosan elkészülő dokumentumot a Hargita megyei rendőrségnek is láttamoznia kell.

Szólj hozzá!